Apu Terveys

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen: "Moni sairastaa keliakiaa tietämättään – siitä voivat vihjata erikoiset asiat"

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen: "Moni sairastaa keliakiaa tietämättään – siitä voivat vihjata erikoiset asiat"
Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen pureutuu gluteenittoman ruokavalion ongelmiin. Mutta miksi niin moni sairastaa keliakiaa tietämättään?
Julkaistu 12.1.2021

Suomalaisista 40 000 sairastaa ­keliakiaa. On kuitenkin arvioitu, että keliakian todellinen esiintyvyys on ainakin kaksinkertainen ja ehkä jopa kaksi prosenttia väestöstä kärsii siitä. Miten niin moni voi sairastaa tietämättään?

Keliakiaa osataan kyllä epäillä, jos vatsaa vääntää jatkuvasti, on kipuja, pahoinvointia ruokailun jälkeen tai ripulia ja ilmavaivoja.

Tauti on kuitenkin sillä tavalla ihmeellinen, että se ei välttämättä aiheuta lainkaan suolistovaivoja, vaikka se kuihduttaa ohutsuolen suolinukkaa.

Keliakian ainoa ilmenemismuoto voi olla osteoporoottinen luunmurtuma. Siitä voivat vihjata niinkin erikoiset asiat kuin hedelmättömyys, maksaentsyymien nousu tai hampaiden kiillevauriot tai aftat suussa. Olemassa on myös ihokeliakia.

Tuskailua ruokaviidakossa

Moni gluteenittomalle ruokavaliolle keliakian vuoksi pakotettu tuskailee ruokaviidakossa. Sappi kiehahtaa, kun tulee ilmi, mihin kaikkeen gluteenia on ”piilotettu”.

Pähkinöiden tai perunalastujen mausteet saatetaan kiinnittää tuotteeseen gluteenilla. Maissitortilloissa voi olla vehnää tai gluteenia ja omenasiiderissä ohramallasta.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavan on aina syytä tarkistaa, että elintarvikkeessa lukee gluteeniton tai siinä on keliaakikolle sopivuuden takaava symboli, jossa on vehnäntähkän päällä poikkiviiva. Ei käy kateeksi keliaakikkoa.

Kenen tahansa gluteenitonta ruokavaliota noudattavan on syytä tietää myös ruokavalioon liittyvät ravitsemusriskit. Kun gluteenipitoiset viljat eli ruis, täysjyvävehnä ja ohra jäävät pois ruokavaliosta, vähenee usein kuidun, magnesiumin, raudan, tiamiinin ja folaatin saanti.

Tämä johtuu ensinnäkin siitä, että korvaavia gluteenittomia viljoja käytetään usein vähemmän. Toiseksi keskeiset gluteenittomat viljat, riisi ja maissi, ovat ravintoarvoiltaan selvästi gluteenipitoisia heikompia.

Ole tarkkana kuidun kanssa

Keliaakikon onkin syytä käyttää kuitulisiä, kuten gluteenitonta kaurakuitua, psylliumia, sokerijuurikaskuitua ja perunakuitua, sekä kiinnittää muutenkin huomiota kuidun saantiin.

Esimerkiksi mustaherukka on erinomainen kuidun lähde ja päärynä hedelmistä kuitupitoisimpia. Myös siementen ja pähkinöiden lisääminen ruokavalioon on hyväksi.

Paljon kuitua ja ravintoaineita sisältäviä gluteenittomia tuotteita ovat puhdas kaura, tattari, kvinoa ja palkokasveista tehdyt tuotteet. Esimerkiksi kikherneestä tai linssistä tehty pasta on ravintoarvoltaan selvästi riisistä ja maissista tehtyä gluteenitonta ja jopa tavallista tummaa pastaa parempaa – ja yllättävän hyvää.

Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa, jopa vasta vanhoilla päivillään. Ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Ensimmäiset viikot voivat olla hyvinkin haastavia, mutta suurin osa mukautuu tilanteeseen muutamien viikkojen aikana. Monelle jää silti ruisleivän tai oikean pullan ikävä. Ymmärrän kyllä, millaiselle haasteelle se maistuu.

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti, FT, MBA.

Kommentoi »