Treeni ja ravinto

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen väittää: Ikääntyneet ovat ravitsemuksen suurin riskiryhmä

Huolestuttaako ikääntyneen läheisen ravitsemus? Reijo Laatikaisen mukaan myös läheisten olisi hyvä kiinnittää ikääntyneen syömiseen huomiota. Puutetta voi olla niin vitamiinien kuin proteiinin saannissa.

Teksti Reijo Laatikainen
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
9.9.2020 Apu Terveys

Viime maaliskuussa julkaistiin uudet ravitsemussuositukset ikääntyneille. Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositus suosittelee varttuneille valtaosin samanlaista ravintoa kuin työikäiselle väestölle. Poimin tähän kuitenkin muutamia asioita, joihin varttuneiden sekä heidän läheistensä on syytä kiinnittää huomiota.

Ikääntyessä ruokahalu usein huononee, joidenkin ravintoaineiden imeytyminen heikkenee, alavireisyys lisääntyy, liikunta vähenee ja hampaiden kunto voi olla kehno. Tämä saattaa johtaa ajan mittaan heikkoon ravitsemukseen, myös meillä Suomessa.

Mielestäni on perusteltua väittää, että ikääntyneet ovat suurin ja haastavin ravitsemuksen riskiryhmä.

Ikääntyessä B12-vitamiinin imeytyminen heikkenee ennen muuta mahalaukun limakalvon surkastumisen vuoksi. Saila Loikaksen väitöskirjatutkimuksen (2007) mukaan jopa 12 prosenttia yli 65-vuotiaista potee B12-vitamiinin puutosta. Lisäksi diabeteslääke metformiini ja närästykseen käytetyt PPI-lääkkeet pienentävät B12-vitamiinin pitoisuutta veressä. Näiden lääkkeiden pitkäaikaiskäyttäjien B12-vitamiinitasot on hyvä tarkistaa ainakin kerran.

Myös D-vitamiinin saanti ruokavaliosta vähenee ja ihon kyky muodostaa sitä auringonvalosta heikkenee. Siksi yli 75-vuotiaille suositetaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinia läpi vuoden. Myös 65–74-vuotiaille suositetaan 10 mikrogramman D-vitamiinilisää loka-maaliskuussa, jos ruokavalioon ei kuulu runsaasti D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja kalaa. Suuria, 50–100 mikrogramman päiväannoksia, ei edelleenkään suositeta. Uusien laajojen satunnaistettujen tutkimusten mukaan näin suurista D-vitamiiniannoksista ei ole ollut hyötyä.

Ikääntyneiden arvellaan tarvitsevan noin 5–10 grammaa enemmän proteiinia päivässä. Tämän näennäisesti pienen lisätarpeen täyttäminen on haaste.

Asiaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä proteiini on tärkeää paitsi lihasmassan säilyttämiseksi myös haavojen paranemiselle ja vastustuskyvyn ylläpitämiselle – yksinkertaisesti ikääntyvän yleiskunnolle ja -terveydelle.

Raudan puute on ikääntyessä melko tavallista. Anemian taustalla voi olla paitsi puutteellinen ruokavalio myös syövän tai muun suolistosairauden aiheuttama verenvuoto. Ikääntyneillä on haasteita myös folaatin ja kuidun saannissa. Molempia saa runsaasti esimerkiksi pavuista, täysjyväviljasta ja kaaleista.

Painonhallinnasta suosituksessa todetaan, että ikääntyvän ei ole yksiselitteisesti perusteltua laihduttaa, jos painoindeksi on alle 30 (liikapainoa enintään noin 15 kg). Jos painoindeksi on yli 30 tai paino on ollut pitkään nousussa ja ylipaino haittaa liikkumista, laihduttamista suunnitellaan terveydenhuollon henkilön kanssa. Liian nopea ja raju laihdutus syö helposti lihaskudosta ja luita ja voi pahimmillaan rapauttaa yleiskunnon.

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti, FT, MBA.

Juttu on julkaistu Apu Terveys -lehdessä 6/2020.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi