Terve.fi

Raskaus ja jalkojen turvotus

Raskaus ja jalkojen turvotus

Kuukautisten ja raskauden aikana esiintyvä jalkojen turvotus johtuu hormonaalisista tekijöistä. Raskauden aikana sidekudosten rakenne usein heikkenee ja laskimoiden paluuvirtaus hidastuu. Jalkojen turvotusta voi esiintyä etenkin loppuraskaudesta.
Teksti Terve Media Oy
Mainos

.

Yleensä turvotus onnormaalia, mutta joskus voi kyseessä olla oire raskausmyrkytyksestä tai syvästälaskimotukoksesta. Normaalia turvotusta esiintyy yleensä erityisesti illallakäsissä ja jaloissa. Taipumus turvotukseen on yksilöllistä, osittain perintötekijöistäkiinni, ja se on myös vuodenaikasidonnaista, sillä lämmin ilma aiheuttaaturvotusta enemmän kuin kylmä ilma.

Raskausajan turvotusta voi ehkäistä juomalla riittävästi vettä (pari litraapäivässä), syömällä monipuolisesti, välttämällä suolaisia ruokia sekäliikkumalla ja jumppaamalla säännöllisesti. Raskausaikana sopivialiikuntalajeja ovat esimerkiksi kävely, jooga ja venyttely.

Säännöllinenjalkojen kosteutus pitää jalat hyvässä kunnossa ja hieronta edistäämikroverenkiertoa. Viilentäviä jalkageelejä voi lisäksi kokeilla oireidenlievitykseen. Niin sanottuja lentosukkia voikokeilla ehkäisemään turvotusta. Myös jalkojen kohoasennossa pitäminen voiehkäistä turvotusta. Nesteenpoistolääkkeitä ja -kuureja ei raskausaikanasuositella.Jalkojen turvotusJumppaa jaloille

Julkaistu: 15.10.2009