Terve.fi

Raskauden kehitys

Raskauden kehitys

Raskauden alkaminen voidaan todeta siitä, että kuukautiset jäävät pois eivätkä tulekaan, kuten oli ennakoitu. Jo muutaman päivän kuluttua kuukautisten poisjäämisestä voidaan virtsakokeesta osoittaa, onko raskaus alkanut vai ei. Raskauden alkuvaiheessa saattaa esiintyä myös kuukautisten tapaista verenvuotoa.
Teksti Hannu Penttinen
Mainos

Raskauden alkaminen

Joskus myös raskauden pelko ja henkinen jännitys voivat aiheuttaa kuukautisten poisjäämisen. Jos epäilee olevansa raskaana, voi itse ostaa apteekista raskaustestin tai käydä terveyskeskuksessa laboratoriokokeessa.

Odotusaika

Raskaus eli odotusaika kestää n. 9 kuukautta tai 38 viikkoa. Sen alkuvaiheessa esiintyy usein pahoinvointia. Odotusaikana mieliala on yleensä rauhallinen ja valoisa, mutta masennustakin voi joskus esiintyä.

On todettu, että äidin verenkierrosta vahingollisia aineita voi päästä istukan kautta kehittyvään lapseen. Esim. tupakan haitalliset aineet hidastavat sikiön kasvua ja kehitystä. Samoin alkoholi haittaa lapsen kehitystä ja voi aiheuttaa sikiövaurioita. Raskauden aikana ei myöskään tulisi käyttää mitään lääkkeitä ilman lääkärin suositusta. Kaikki huumeina käytettävät aiheet ovat myös erittäin haitallisia kehittyvälle lapselle.

Synnytys

Synnytys alkaa kohdun rytmikkäillä lyhyillä supistuksilla eli poltoilla. Synnytykseen mahdollisesti liittyviä kipuja voidaan myös lievittää tehokkaasti. Synnytys käynnistyy siten, että kohdun lihakset supistuvat voimakkaasti pitkään, jolloin syntyvä puristus työntää lapsen lantion kehän lävitse emättimen kautta maailmaan. Kun lapsen pää on näkyvissä emättimen aukosta, kätilö auttaa vetämällä lapsen ulos maailmaan. Kun lapsi on syntynyt, istukkaan menevä napanuora katkaistaan ja sidotaan. Joskus lapsi joudutaan synnyttämään sektion eli keisarileikkauksen avulla. Tämä tarkoitta, että alavatsalle tehdään nukutuksessa viilto, jota kautta lapsi otetaan kohdusta ulos maailmaan.

Julkaistu: 21.2.2006