Lateraalinen epikondyliitti eli tenniskyynärpää tarkoittaa rasituksen aiheuttamaa kyynärvarren ojentajalihasten kiinnityskohdan tulehduksellista kipua, joka tuntuu olkaluun ulomman sivunastan kohdalla.
Tanskalaistutkimuksen mukaan naisten poteman työperäisen tenniskyynärpään uhka liittyy myös heikkoon yhteisölliseen tukeen työpaikalla. Tenniskyynärpään riskiä lisää yhdistelmä, jossa lihasvoimalla käytetään raskaita, yli kilon painoisia työkaluja toistuvasti, normaalista poikkeavassa työasennossa.
Tutkimuksessa oli mukana noin sadan tietyn alueen yleislääkärin vastaanotolle hakeutuneet potilaat, joilla oli ensimmäistä kertaa tenniskyynärpäähän viittaavia oireita.
Kyselylomaketutkimuksen osallistui 267 tenniskyynärpääpotilasta ja lähes 400 verrokkia. Heiltä kysyttiin työhön liittyvien kysymysten lisäksi tietoja vapaa-ajan urheiluharrastuksista. Noin 60 prosenttia tenniskyynärpäätä potevista arveli itsekin vaivansa olevan työperäistä.
Kyselyn perusteella työn rasitus lisäsi vaivan riskin noin kolminkertaiseksi verrattuna ei-rasittavaan työhön. Työpaikan sosiaalisilla tekijöillä ei ollut vaikutusta miesten tenniskyynärpääriskiin.
Ensisijaisesti tenniskyynärpään hoidossa pyritään oireettomuuteen levolla ja konservatiivisella hoidolla. Vaivan syynä on useimmiten toistuva ranteen ja sormien ojentajien rasitus, jonka ajatellaan aiheuttavan jänteen kiinnittymiskohdan säikeisiin epätäydellisen repeämän tai ärsytyksen. Sairastuneet ovat yleensä 30 – 40-vuotiaita.
Oireiden ilmetessä suositellaan puristusrasituksen välttämistä ja ranteen asettaminen lepoon ojennusta ylläpitävässä lastassa. Kyynärvarren yläosan puristussidos helpottaa lähinnä puoliäkillisen vaiheen oireita. Tarranauha voidaan valmistaa terveyskeskuksessa ja lainata potilaalle. Kipulääkkeitä käytetään normaaleina hoitoannoksina. Ultraäänestä ja laserhoidosta ei ole tutkimusten mukaan hyötyä. Pitkittyneissä tapauksissa paikallisesta kortikosteroidihoidosta on usein apua.
Leikkaushoitoa suositellaan kun vaiva on jatkunut vähintään puoli vuotta. Monet katsovat, että ennen leikkauspäätöstä olisi tehtävä kaikki mahdollinen työn laadun muuttamiseksi sekä mahdollisen urheiluperäisen ärsytyksen eliminoimiseksi. Leikkaustuloksiin vaikuttavat monet tekijät. Noin neljä viidestä potilaasta hyötyy leikkauksesta, mutta vuosia kestäneessä vaivassa ja runsaan kortisonihoidon jälkeen leikkaustulokset ovat huonommat
Uutispalvelu Duodecim