Kauneus ja Terveys

"Puolison mustasukkaisuus pilaa suhteemme"

"Puolison mustasukkaisuus pilaa suhteemme"
Kumppanin mustasukkaisuus menee liiallisuuksiin. Kuinka suhteen voi vielä pelastaa? Psykologi Ilona Rauhala vastaa.
Julkaistu: 27.3.2020

"Mieheni alkoi syytellä minua pari viikkoa sen jälkeen, kun olimme menneet naimisiin. Kun seurustelimme aiemmin, petin häntä kerran ja kaduin sitä syvästi. Silloin mieheni kosti ja teki samoin. Nyt hän epäilee, että olen pettänyt häntä sen jälkeenkin.

Mies kuvittelee, että petän häntä kotona sillä aikaa, kun hän on töissä. En tietenkään! Olen raskaana. Välillä mies sanoo, ettei hän usko, että lapsi on hänen.

Rakastan puolisoani yli kaiken ja haluan olla hänen kanssaan, mutta alan väsyä tähän. Mikä neuvoksi? "

Ilona Rauhala vastaa

Harmillista kuulla tilanteestanne! Ihmisen mieli ja sitä kautta kahden ihmisen suhde ovat niin monisyisiä, että niistä on välillä todella vaikea ottaa selkoa. Teidän välillänne on jotakin kesken tai vähintäänkin miehelläsi on suhteessa sinuun.

Lähestyvä perheenlisäys tuo suhteessanne esiin uudenlaista dynamiikkaa. Osa on sellaista, josta et välttämättä edes tiennyt.

Mustasukkaisuus on usein oire epävarmuudesta, turvattomuuden tunteesta ja hylätyksi tulemisen pelosta. Siinä voi olla kyse myös nöyryytetyksi tulemisen kokemuksesta. Miestäsi on voinut haavoittaa syvästi se, mitä välillänne tapahtui aiemmin.

Meillä kaikilla on monenlaisia epävarmuuksia, joiden kanssa yritämme tulla toimeen.

Silloin kun omat keskeneräisyydet herättävät häpeää ja turvattomuutta, alamme helposti peitellä näitä puolia itsessämme. Vaikka yritämme kätkeä niitä, ne tulevat esiin muuta kautta.

Olisi tärkeää, että saisitte suhteeseenne turvallisuutta. Turvallinen keskusteluyhteys on suhteen latauspaikka, jossa molemmat voivat näyttää haavoittuvuutensa ja keskeneräisyytensä ilman, että joutuu pelkäämään, että tulee tuomituksi tai nolatuksi.

Voisitteko mennä yhdessä parisuhderetriittiin? Retriitti on oma turvallinen kupla ja tila. Siellä on muita samassa tilanteessa olevia pareja, jotka haluavat kehittää parisuhdettaan.

Kristillisillä järjestöillä on paljon vaihtoehtoja: viikon parisuhdeleirejä, viikonlopun hiljaisuuden retriittejä ja kaikkea siltä väliltä. Voitte valita myös ei-tunnustuksellisen retriitin tai vaikka tantraretriitin, joka nojaa itämaisiin henkisiin perinteisiin. Tantrassa on paljon tarjontaa. Hillityimmillä retriiteillä harjoitellaan yhdessä hengittämistä, silmiin katsomista ja sylissä istumista.

Tällaiset kokemukset parhaimmillaan lähentävät suhdetta. Ne voivat tehdä intiimistä läheisyydestä turvallisempaa ja helpompaa.

Nyt kun teistä on tulossa vanhempia, olisi tärkeää, että jättäisitte vanhat kaunat historiaan. Näin teillä olisi energiaa keskittyä vanhemmuuteenne ja parisuhteenne hoitamiseen.

Voisitko vaihtoehtoisesti ehdottaa kumppanillesi pariterapiaa? Se on tavattoman yleistä tässä monimutkaisessa maailmassa, jossa suhteiden syntyminen ja päättyminen vaikuttavat näennäisen helpoilta.

Jotta voit tutustua toiseen syvästi, sinun on ensin tutustuttava syvästi itseesi. Toisen lähelle on usein pitkä matka.

Suosittelen teille yhdessä luettavaksi Kaija-Maria ja Lari Junkkarin kirjaa Läsnä ja lähellä: seksuaalinen viisaus parisuhteessa.

Onko sinulla ongelmia? Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi.

Lähetä viesti: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi ”Rauhala”. Käsittelemme sähköpostit luottamuksellisesti.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 3/2019.

Kommentoi »