Terve.fi

Punatäplähilseily

Punatäplähilseily

Punatäplähilseily (Pityriasis rosea) on melko yleinen, vartalolla esiintyvä, pieniläiskäinen ja itsestään ohimenevä ihottuma.
Teksti Toimitus
Mainos

Punatäplähilseily (Pityriasis rosea) on melko yleinen, vartalolla esiintyvä, pieniläiskäinen ja itsestään ohimenevä ihottuma, jota tavataan yleisimmin kevättalvella ja loppusyksystä. Tautia ei pidä sekoittaa muihin “puna”-tauteihin.

Mistä punatäplähilseily tulee?

Punatäplähilseilyn syytä ei tunneta. Taudin melko tarkka ajoittuminen kevääseen ja syksyyn sekä sen muutenkin hyvin suoraviivainen kulku viittaavat siihen, että kyseessä voisi olla viruksen aiheuttama tauti. Punatäplähilseily tulee harvoin uudestaan samalle henkilölle.

Oireet

Tauti alkaa niin sanotulla primaarimedaljongilla. Primaarimedaljonki on yksi esiintyvä, ruskehtavanpunainen, 2-5 cm:n läpimittainen läiskä, joka saattaa jäädä huomaamatta esimerkiksi selässä esiintyessään. Kun primaarimedaljonki viikon parin sisällä on häviämässä, ilmestyvät taudille tunnusomaiset ihomuutokset, jotka ovat pyöreitä tai soikeita, hivenen ruskeita, lievästi hilseileviä läiskiä. Ihottuma leviää harvoin kasvoihin tai raajoihin, vaikka ihottuma joskus on paikallistunut erityisesti vartalon ja raajojen raja-alueille kuten kainaloihin ja nivuksiin. Läiskien läpimitta on 0,5-1,5 cm. Selässä esiintyessään läiskät seuraavat usein hermojen kulkureittejä kulkien kaarevasti kylkiluiden suuntaisesti. Tästä kulkusuunnasta ihottuma on saanut toisen nimensä, “joulukuusi”-ihottuma. Kutina on esiintyessään lievä. Tunnosomaista taudille on, että sen paraneminen 6-8 viikon kuluessa.

Miten punatäplähilseily todetaan?

Punatäplähilseily on harjaantuneella silmällä helppo tunnistaa. Koepalaa tai verikokeita ei tarvita.

Miten punatäplähilselyä hoidetaan?

Tauti häviää itsestään 6-8 viikossa ilma hoitoakin. Lievään kutinaan voi käyttää ilman reseptiä saatavia I luokan kortisonivoidetta.

Julkaistu: 11.3.2010