Terve.fi

Punapäät ovat tälle sairaudelle alttiimpia kuin muut

Punapäät ovat tälle sairaudelle alttiimpia kuin muut

Tutkimuksesta uutisoi ABC News.

– Olemme tienneet jo kauan, että punahiuksisten ja vaaleaihoisten ihmisten melanoomariski on korkeampi kuin muun ihotyypin omaavilla. Riski ei ole muuttunut, mutta nyt tiedämme, että pelkkä UV-säteilyn välttäminen ei ehkä auta näitä ihmisiä, kommentoi tutkimusta johtanut lääkäri David Fisher Massachusetts General Hospitalista.

Ratkaiseva tekijä vaikuttaisi olevan geeni, joka vastaa melanokortiini-1 reseptorista (MC1R). Kyseisen geenin muunnelmat johtavat kahteen erilaiseen melaniinin – ruskeanmustan eumelaniinin ja punakeltaisen feomelaniinin – muunnokseen.

Niin kutsutut RHC polymorfismit, jotka on nimetty niihin liittyvään punaisen hiusten värin mukaan, johtavat alhaisempiin eumelaniinin ja korkeampiin feomelaniinin määriin, tutkijat kertovat. Feomelaniini suojaa UV-valolta huonommin, mikä on ainakin osasyyllinen siihen, miksi punapäillä on suurempi ihosyöpäriski kuin muilla ihmisillä.

– Selitys ei kuitenkaan ole riittävä, mitä melanoomaan tulee. Toisin kuin mitkä tahansa muut ihosyövät, melanoomat ilmestyvät sille iholle, joka ei ole altistunut auringonvalolle. Lisäksi tautia edistävät mutaatiot ovat vain harvoin yhteydessä UV-vaurioihin, Fisher ja hänen tutkijatiiminsä sanoo.

Tarve uusille aurinkorasvoille

Selvittääkseen ongelmaa tutkijatiimi tarkkaili hiiriä, jotka olivat geneettisesti identtisiä lukuun ottamatta yhtä hiirikantaa, jossa MC1R-geeni ei ollut täydellinen ja tuotti siksi suhteellisen paljon feomelaniinia, sekä toista kantaa, jolla oli pigmenttien syntetisoinnin estävä mutaatio, vaikka MC1R-geeni oli normaali.

Kolme hiirikantaa, joita kutsuttiin karvan väritysten mukaan mustaksi, punaiseksi ja valkoiseksi, risteytettiin sellaisten hiirien kanssa, joilla oli yksi yleisimmistä melanooman geenimutaatioista.

UV-valon puuttuessa alle neljännekselle mustista ja valkoisista hiiristä kehittyi melanooma vuoden tarkkailujakson aikana. Sen sijaan puolelle punaisista hiiristä oli kehittynyt syöpä vuoden loppuun mennessä, tutkijat havaitsivat.

Toisin sanoen punaiset hiiret, joilla oli eniten feomelaniinia, olivat alttiimpia melanoomalle kuin toiset hiiret.

Tutkijat toivovat, että tulokset johtaisivat uudenlaisten aurinkorasvojen kehittämiseen.

– Näiden aurinkorasvojen pitäisi toimia niin, että ne lisäävät eumelaniinin tuotantoa samalla, kun suojaavat ihoa UV-säteilyltä.

Lue myös:

Julkaistu: 2.11.2012
Kommentoi »