Terve.fi

Puistossa käveleminen on kadulla kävelemistä terveellisempää

Puistossa käveleminen on kadulla kävelemistä terveellisempää

Kadulla kävellessään ihminen hengittää niin paljon saasteita, että niiden määrä saattaa jopa kumota kävelystä saadun hyödyn.
Mainos

Iso-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan kadulla kävellessään ihminen hengittää niin paljon saasteita, että niiden määrä saattaa jopa kumota kävelystä saadun liikunnallisen hyödyn. Kuntonsa vuoksi kävelyillä käyvien henkilöiden tulisi siis ehdottomasti suunnata kävelynsä puistoihin tai metsiin.

Tutkimuksessa jaettiin sattumanvaraisesti 119 yli 60-vuotiasta henkilöä kahteen ryhmään. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat kävivät päivittäin kävelyllä Lontoon Hyde Parkissa ja toiseen ryhmään kuuluvat Oxford-kadulla, joka on yleensä pullollaan dieselillä käyviä kulkuneuvoja. Molempiin ryhmiin kuuluvat henkilöt käyttivät kävelyihin päivittäin kaksi tuntia.

Tutkijat mittasivat ilmansaasteiden määrää molemmissa kohteissa kävelyiden aikana. Lisäksi koehenkilöiden keuhkojen tilavuus ja verisuonten jäykkyys mitattiin sekä ennen koejaksoa että sen jälkeen.

Hyde Parkissa kävelyn jälkeen terveillä koehenkilöillä oli suurempi keuhkojen tilavuus ja notkeammat verisuonet. Oxford-kadulla kävelemisen jälkeen taas havaittiin vain pieni parannus keuhkojen tilavuudessa, mutta koehenkilöiden verisuonet olivat sen sijaan muuttuneet jäykemmiksi.

Tutkijoiden mukaan parin tunnin reipas kävely voi parhaimmillaan tehostaa hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa jopa 24 tunnin ajaksi. Tutkimus osoittaa kuitenkin, että hyödyt saattavat jopa kumoutua mikäli kävellessään hengittää suuria määriä saasteita.

Ilmansaasteet tappavat vuosittain noin 5,5 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti. Kaikkein haitallisimpia ilmansaasteita ovat noki ja pienhiukkaset sekä liikenteen päästöt.

Lähde: The Lancet 19.1.2018

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Pienhiukkaset ovat haitaksi aivojen terveydelle

Reipas kävely pidentää elinikää

Julkaistu: 26.1.2018