Oletko leiponut gluteenittomia pullia tai sämpylöitä? Siinä tapauksessa olet ehkä kipannut taikinaan ruokalusikallisen tai pari psylliumia ja ehkä ihmetellyt, mitä se oikein on.
Psyllium on jänönratamon siemenkuorijauhetta, joka antaa vehnättömille taikinoille kaivattua sitkoa.
Psyllium on kuitulisä herkkävatsaisille
Leipurin apuaine on myös aivan erinomainen kuitulisä, joka sopii keliaakikkojen lisäksi myös herkkävatsaisille.
Psyllium sitoo itseensä vettä eli se helpottaa ummetusta ja rauhoittaa myös ripulia. Siemenkuorijauhe voi myös toimia hyvien suolistobakteerien ruokana.
Alustavan näytön mukaan se voi auttaa laskemaan verensokeria ja kolesterolia. Kun saat riittävästi kuitua, myös painonhallinta helpottuu ja näläntunne vähenee.
Voit käyttää psylliumia muiden kuitulisien tapaan: lisää puuron päälle tai smoothieen ja juo reilusti vettä. Käytä 1–2 teelusikallista päivässä.
Vinkki: Psyllium voi kipristellä aloittelijan vatsassa tai tuoda ilmaa. Puolita annostus aluksi ja lisää sen määrää pikkuhiljaa.
Lähde: Medical news
Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 10/2020.