Terve.fi

Probioottien merkitys suoliston hyvinvoinnille

Probioottien merkitys suoliston hyvinvoinnille
Elintarvikkeiden probiootit ovat tavallisesti joko bifidus- tai laktobasillussukuisia mikrobeja. Maitohappobakteereita on käytetty elintarvikkeiden valmistuksessa ja säilönnässä jo vuosisatoja. Probioottien terveysvaikutuksista on viime vuosina saatu runsaasti tietoa, ja tutkimus suolistomikrobiston ja probioottien ympärillä on vilkasta.
Julkaistu 27.5.2008

Eurooppalainen asiantuntijalääkäriryhmä on arvioinut laktobasillien ja bifidobakteerien käytön olevan turvallista niin terveillä kuin niillä, joiden puolustuskyky on heikentynyt..

Probiootit ovat ominaisuuksiltaan ja vaikutuksiltaan erilaisia, joten jokaisen bakteerin terveysvaikutukset pitää tutkia erikseen. Valtaosa probioottien vaikutuksista välittyy paksusuolen kautta, mutta eräät bakteerikannat saattavat asettua myös muualle ruoansulatuskanavaan, kuten suuhun tai mahalaukkuun.

Yleisesti ottaen probioottiset bakteerit edistävät terveyttä tasapainottamalla suolistomikrobistoa. Alentamalla suolen pH:ta ja kilpailemalla ravinteista ja elintilasta probiootit estävät haitallisten bakteerien asettumista suolistoon. Probiootit vähentävät myös epäsuotuisten entsyymien ja yhdisteiden tuottoa ja sitovat haitallisia yhdisteitä. Lisäksi useat probiootit vaikuttavat vastustuskykyyn mm. tehostamalla vasta-ainesynteesiä ja paikallista immuunivastetta sekä stimuloimalla tai ehkäisemällä erilaisten välittäjäaineiden tuottoa. Probioottien vaikutustapojen selvitystä jatketaan edelleen useissa tutkimuksissa.

Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet probioottien mm:

  • Lyhentävän ripulin kestoa
  • Vähentävän vatsataudin riskiä
  • Ennaltaehkäisevän ja hoitavan lasten allergioita
  • Vähentävän lasten sairastavuutta
  • Vaikuttavan myönteisesti lasten suun terveyteen
  • Olevan yhteydessä myös niveltulehduksiin ja reumaan
1 kommentti