Terveys

Probiooteista apua vatsavaivoihin ja iho-ongelmiin? Selvitä nämä asiat, ennen kuin otat probiootteja

Probiootit hellivät suolistoa, mutta eivät aina. Selvitimme, miksi probiooteista on toisille hyötyä ja toisille haittaa.

Teksti Anna Kauhala
Kuvat valmistajat, Istock
3.3.2020

Lupauksia on paljon. Probiootit auttavat vatsavaivoihin, iho-ongelmiin ja jopa allergioihin. Mikä kaikki on totta?

Probiootit ovat erilaisia eläviä mikrobeja, kuten bakteereita ja hiivoja, joiden vaikutuksia on tutkittu tarkkaan.

– Probiootilla on tutkitusti terveysvaikutuksia, kun niitä annostellaan oikein, sanoo professori Seppo Salminen. Hän työskentelee Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen johtajana.

Paljon tutkittuja probiootteja ovat esimerkiksi maitohappobakteerit Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium lactis ja hiivasieni Saccharomyces boulardii. Riippuu paljolti probiootista, millaista hyötyä siitä voi saada.

Toisin kuin moni luulee, probiooteiksi ei lasketa kaikkia maitohappo­bakteereja, sillä niiden täsmällisiä terveysvaikutuksia ei tiedetä. Toki maitohappobakteereita sisältävät fermentoidut ruoat, kuten hapanmaitotuotteet ja hapankaali, ovat yleisesti ottaen terveellisiä.

Probioottituotteet eroavat maitohappobakteereita sisältävistä ruoista myös siten, että ravintolisät valmistetaan laboratoriossa ja elintarvikkeisiin probiootit on lisätty.

Lue myös: Probiootit ja muut hyvät mikrobit pitävät suoliston kunnossa

Apua allergiaan ja ripuliin

Suolistossa majailee lukemattomia mikrobeja, jotka ovat tärkeitä hyvinvoinnille. Kun tämä mikrobisto voi hyvin, ihminenkin usein voi.

Jos mikrobeilla menee huonosti, voi tulla vatsavaivoja, hiljaista tulehdusta, jopa masennusta. Suolistomikrobit ja niiden aineenvaihduntatuotteet vastaavat osin mielihyvähormonien serotoniinin ja dopamiinin tuotannosta. Jos se häiriintyy tarpeeksi, mieliala voi laskea.

Probioottien taika on siinä, että ne auttavat pitämään suolistomikrobiston normaalina. Ne estävät huonojen mikrobien kasvua ja voivat pitkällä aikavälillä muuttaa suoliston mikrobistoa hyvään suuntaan.

– Kaikkein eniten probiootteja on tutkittu lasten rotaviruksen aiheuttaman ripulin hoitoon. Siihen ne toimivat hyvin.

Tutkittuja kantoja ovat etenkin Lactobacillus rhamnosus GG ja Lactobacillus reuteri.

Poimi vinkit! Näin valitset laadukkaat probiootit

Probiootit auttavat tutkitusti myös antibioottien sekoittamaa suolistoa. Lääkekuuri tappaa tieltään kaikenlaiset bakteerit: sekä tauteja aiheuttavat että terveydelle tärkeät. Kun kuurin aikana syö probiootteja, suolisto saa lisäjoukkoja antibiootin tuhoamien tilalle.

Probiootit saattavat jopa vähentää rasvan kertymistä elimistöön. Ne voivat myös auttaa ärtyvän suolen oireyhtymään.

Hyvät suolistomikrobit ovat vastuussa siitä, että elimistön vastustuskyky toimii. Suurin osa niistä tulee synnytyksessä äidiltä ja ensimmäisten elinvuosien aikana ympäristöstä. Allergiasta tai atopiasta kärsivän äidin kannattaa syödä probiootteja raskaana ja imettäessä.

– Laajassa norjalaistutkimuksessa havaittiin, että tällöin lasten heinänuha, atooppinen ihottuma ja ekseema vähenivät. Kun probioottia annettiin myös lapselle ensimmäisen elinvuoden ajan, vaikutus oli vielä parempi.

Probiootteja tarjotaan usein turisti­ripulin ehkäisyyn. Käypä hoito -suosituksessa kuitenkin todetaan, että ne eivät näytä pienentävän riskiä merkittävästi.

Turistiripulin aiheuttajia on niin monia, että on vaikea tietää, mikä probiootti ehkä auttaa.

Probiootit ovat turvallisia terveille

Joskus probiooteista voi olla haittaa. Lääke­alan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ei enää suosittele Precosa-nimistä Saccharomyces boulardii -lääkettä kaikille. Sen tiedetään aiheuttaneen vakavasti sairaalle ihmiselle fungemian, jossa hiivasieni levisi verenkiertoon.

Jos kärsit immuunipuutoksesta tai ­käytät katetria, probioottien käytöstä kannattaakin aina keskustella lääkärin kanssa.

Immuuni­puutos tarkoittaa, että vastustuskyky ei toimi, kuten kuuluisi. Silloin elävä mikrobi voi levitä elimistöön tai aiheuttaa tulehduksen. Se voi myös saastuttaa katetrien pinnan.

Moni on saattanut käyttää Precosaa myös turisti­ripulin ehkäisyyn. Siihenkään sitä ei enää suositella. Samaista probioottia on ravinto­lisissä, joiden valvonnasta vastaavat elintarvikeviranomaiset. Voiko probiootteja syödä turvallisin mielin?

– Jos on terve, elintarvikkeessa olevia probiootteja, eli ruokia ja ravintolisiä, voi syödä huoletta. Niistä on pitkäaikainen kokemus, ja niille on tehty laajat turvallisuustutkimukset.

Terveenkään ei silti kannata yliannostella tai sekoittaa probiootteja.

Monet uskovat, että jos yksi annos on hyvästä, kaksi on vielä parempi. Probioottien kohdalla näin ei välttämättä ole.

Kaksi eri probioottia voi kumota toistensa vaikutuksen. Koska jokaisella on omanlaisensa suolistomikrobisto, kaikki probiootit eivät sovi kaikille. Probiootti voi aiheuttaa esimerkiksi ilmavaivoja. Usein keho silti tottuu. Itselle parhaan löytää, kun kokeilee eri vaihtoehtoja.

4 x probiootti

  1. Antibioottikuuri ei tuhoa Saccharomyces boulardiita, koska se on hiiva. Tuotteessa on myös neljää maitohappobakteeria. YA Maitohappobakteeri + S.boulardii. 25,80 €/60 kpl.
  2. Valio Gefilus -hedelmä­shotissa on paljon tutkittuja Lacto­bacillus rhamnosus GG -maitohappobakteereja, jotka tarttuvat suolen pintaan. 2,29 €/4 x 100 ml.
  3. Kapselin voi niellä sellaisenaan tai avata ja ripotella vaikka jogurtin päälle. Rela Caps sisältää Lactobacillus reuteri Protectis -maitohappobakteeria. 15 €/30 kpl.
  4. Juomaan liuotettava, vahva Vivomixx sisältää peräti 450 miljardia maitohappobakteeria kahdeksasta eri kannasta. Säilytettävä jääkaapissa. 22,50 €/10 pss.
Kokeile erilaisia probiootteja, jotta löydät sinulle sopivan valmisteen.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 1/2020.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi