Terve.fi

Maitohappobakteereilla merkittäviä terveyshyötyjä - ne auttavat jopa laihtumaan

Maitohappobakteereilla merkittäviä terveyshyötyjä - ne auttavat jopa laihtumaan
Julkaistu: 16.9.2010

Kesällä European Journal of Clinical Nutrition –lehdessä julkaistun japanilaistutkimuksen mukaan Lactobacillus gasseri -maitohappobakteeri voi auttaa ylipainoisuuteen taipuvaisia ihmisiä hallitsemaan painoaan ja laihtumaan.

Japanilaistutkimukseen osallistui yhteensä 87 henkilöä, joiden painoindeksit vaihtelivat välillä 24,2-30,7 ja vatsan viskeraalisen rasvan (sisäelinten ympärille kertynyt rasva) suuruus oli 81,2-178,5 neliösenttimetriä. Viskeraalisen rasvan osuus mitattiin tietokonetomografiatutkimuksilla.

Suomalaisen Käypä hoito -suosituksen mukaan miehillä 100 ja naisilla 90 senttimetrin vyötärön ympärysmitan ylittyminen merkitsee huomattavasti suurentunutta sairauksien vaaraa. Näillä perusteilla koehenkilöiden voidaan kuvailla olleen vähintään normaalipainon ylärajoilla tai lievästi lihavia.

Tutkittavat henkilöt jaettiin satunnaisesti jompaankumpaan kahdesta ryhmästä: ensimmäisessä ryhmässä henkilöitä pyydettiin nauttimaan 200 grammaa päivässä fermentoitua maitoa, johon oli lisätty Lactobacillus gasseri –maitohappobakteeria yhteensä kolmen kuukauden ajan, ja toisessa ryhmässä olevia nauttimaan maitoa saman ajan, mutta ilman lisättyä maitohappobakteeria.

Tutkimuksen tuloksista selviää, että maitohappobakteereita aktiivisesti saaneilla tulokset olivat huomattavia. Lactobacillus gasseri –maitohappobakteeria nauttineilla viskeraalisen rasvan ja ihonalaisrasvan osuudet putosivat merkittävästi (keskimäärin 4,6 prosenttia) verrattuna alkutasoon. Myös yleinen paino ja muut mitatut ominaisuudet (painoindeksi, vyötärön ja lonkan ympärysmitta) alenivat tuntuvasti maitohappobakteereita saaneilla.

Sen sijaan kontrolliryhmässä (ei maitohappobakteeria saaneilla) mitkään tarkastelluista mittausarvoista eivät muuttuneet merkittävästi.

Tutkijoiden johtopäätöksissä todetaan, että probioottisen Lactobacillus gasseri –maitohappobakteerilla havaittiin olevan lihavuutta alentavia ominaisuuksia, jotka todennäköisesti ovat peräisin probioottien hyödyllisistä vaikutuksista aineenvaihdunnan häiriöille.

Lue lisää:

Kommentoi »