Terve.fi

Prebioottien merkitys suoliston hyvinvoinnille

Prebioottien merkitys suoliston hyvinvoinnille
Prebiootiksi kutsutaan imeytymätöntä hiilihydraattia, joka parantaa tiettyjen mikrobien kasvua tai aktiivisuutta suolistossa. Tavallisesti prebiootit ovat imeytymättömiä oligosakkarideja, joita suoliston ruoansulatusentsyymit eivät pysty pilkkomaan.
Julkaistu: 27.5.2008
Oligosakkaridit kulkeutuvat ohutsuolesta paksusuoleen, jossa paksusuolen mikrobit alkavat tuottaa niistä lyhytketjuisia rasvahappoja sekä kaasuja. Prebiootit ovat suolistossa huomattava lähde vetykaasun muodostukselle ja joillakin ihmisillä kaasun nopea muodostuminen ja sen volyymi voivat aiheuttaa vatsaoireita, kuten turvotusta, vatsakipua ja ilmavaivoja. Oligosakkarideja on luonnostaan sienissä, sikurissa, parsassa, artisokassa, sipulissa, valkosipulissa ja soijapavuissa sekä myös äidin ja lehmän maidossa, mutta määrät ovat hyvin pieniä.
Prebiootit toimivat siis “ravintona” suoliston hyödyllisille mikrobeille ja lisäävät niiden kasvua. Yhdessä hyödyllisten bifidobakteerien kanssa prebiootit:
  • stimuloivat immuunijärjestelmää
  • estävät haitallisten bakteerien kasvua
  • tuottavat B-ryhmän vitamiineja
  • voivat toimia laksatiiveina ja olla avuksi ummetuksen hoidossa
  • voivat tehostaa kivennäisaineiden, kuten kalsiumin, magnesiumin ja raudan imeytymistä ohutsuolesta
Tutkimustiedon lisääntyessä on todennäköistä, että pro- ja prebioottien sekä näiden yhdistelmien eli ns. symbioottien käyttöä osataan tulevaisuudessa yhä enemmän kohdentaa eri sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon.
Kommentoi »