Terve.fi

Potilaan puheesta voidaan pian diagnosoida sairauksia

Potilaan puheesta voidaan pian diagnosoida sairauksia

Miltä kuulostaisi tulevaisuus, jolloin maniasta sydäntauteihin voitaisiinkin diagnosoida yllättävän lähteen avulla: potilaan puheen?
Mainos

Miltä kuulostaisi tulevaisuus, jolloin maniasta sydäntauteihin voitaisiinkin diagnosoida yllättävän lähteen avulla: potilaan puheen?

Kasvava määrä tutkimuksia todistaa, kuinka monet henkiset ja fyysiset vaivat saattavat saada ihmisen sammaltamaan, venyttämään äänteitä tai puhumaan normaalia nasaalimpaan tyyliin. Tauti voi saada äänen värisemään tai särkymään niin nopeasti, että sitä ei välttämättä edes ihmiskorvalla kykene huomaamaan.

Yritykset kilpasilla

Bostonilainen lääketeknologinen yritys on päättänyt luoda sovelluksen, joka kykenee tunnistamaan potilaan vaivat aina masennuksesta sydäntauteihin. Asiantuntijat analysoivat äänitiedostoja, joissa potilaat lukevat ääneen. He haluavat luoda teknologiaa, jolla voidaan tunnistaa piirteitä äänessä ilman, että puhetta tarvitsisi nauhoittaa.

Kilpailu on kovaa: myös teknologiayritys IBM on päättänyt laittaa supertietokoneensa ja tiiminsä selvittämään, kuinka äänestä voidaan selvittää, kehittyykö potilaalle todennäköisesti psykoottinen häiriö. Berliiniläinen yritys yrittää diagnosoida ADHD:ta äänen perusteella. Bostonilainen yritys luo sovellusta, jolla voi tunnistaa ihmisen mielentilan.

Ääni diagnoosin välineenä ei ole ongelmaton

Tutkimus on kallista ja dataa tarvitaan huikeat määrät, jotta tulokset olisivat luotettavia. Myös kulttuuriset erot vaikuttavat, sillä ihmiset puhuvat eri tavoin ja painotuksin ympäri maailman.

Vastikään eräs tiimi kokosi kasaan yli 27 000 Yhdysvaltain dollaria joukkokeräyksellä, jotta he voisivat luoda sovelluksen, joka tunnistaa elementtejä käyttäjän äänestä ja auttaa käyttäjää pysymään terveempänä. Vaikka tällaisilla sovelluksilla on hyvin vähän lääketieteellistä pohjaa, voi se enteillä sitä, että äänestä on tulossa tärkeä osa tulevaisuuden lääkärin työkalupakkia.    

Lähde: STAT

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi. Tutustu myös muihin terveydenhuollon ammattilaisten palveluihimme.

Julkaistu: 12.7.2016