Terve.fi

Poskiontelontulehdus

Poskiontelontulehdus

Nenän sivuontelontulehdus eli sinuiitti on yhden tai useamman nenän sivuonteloiden limakalvon tulehdus. Aiheuttajan voivat olla virukset, bakteerit tai molemmat. Nenän sivuonteloihin kuuluu poski-, otsa-, kitaluun ja seulaluun ontelot.
Mainos

Tavallisimmin tulehdus sijaitsee poskionteloissa. Sinuiitin toinen nimitys on rinosinuiitti (rino = nenä), joka kuvastaa sitä, että nenän limakalvo jatkuu suoraan sivuonteloihin ja tulehdus on aina samanaikaisesti sekä nenässä, että onteloissa. .

Kansankielessä poskiontelontulehduksella tarkoitetaan poskionteloiden märkäistä bakteerin aiheuttamaa tulehdusta (bakterielli sinuiitti). Käsite on sinänsä harhaanjohtava, sillä sinuiittia, eli poskiontelontulehdusta (ilman bakteeritulehdusta) esiintyy jokaisen virusflunssankin yhteydessä. Tämän vuoksi poskionteloiden kuvantamista ei suositella jos flunssaoireiden alusta on kulunut alle 7-10 päivää.

Nuhakuumeen aikana poskiontelontulehdukseen viittaavia oireita on noin 90 % potilaista. Kaikututkimuksella kuvatuista potilaista suurella osalla on poskionteloissa nähtävissä tulehdukseen sopivat löydökset (nestettä ja limakalvoturvotusta), mutta vain 0,5 % – 2% :lle näistä potilaista kehittyy bakteerin aiheuttama sivuontelontulehdus. Täten tutkimus liian aikaisessa vaiheessa siis ohjaisi ainoastaan turhien antibioottikuurien määräämiseen. Yleisenä ohjeena pidetään, että yli 10 vuorokautta kestänyt oireileva poskiontelontulehdus voidaan todeta bakteeriperäiseksi. Tällöinkin diagnoosia varten tulisi tehdä poskionteloiden kaikukuvaus tai röntgenkuvaus. Poskionteloiden kaikukuvaus on ensisijainen diagnosointimenetelmä, sillä ultraäänilaitteella tehtävästä tutkimuksesta ei saa haitallista röntgensäteilyä, toisin kuin poskionteloiden röntgenkuvauksesta. Röntgenkuvauskin on kuitenkin joskus tarpeen, erityisesti vaikeampien tapausten selvittelyssä. Diagnoosi varmistuu myös poskiontelopunktionäytteellä, josta voidaan tehdä bakteeriviljely ja tarkka taudinaiheuttajan määritys.

Vain bakteeriperäiset poskiontelontulehdukset hoidetaan. Virusflunssaan liittyvää sivuonteloiden nestekertymää tai turvotusta hoidetaan ainoastaan oireenmukaisesti nenän limakalvoa supistavin lääkkein. Usein bakteeriperäinenkin poskiontelontulehdus on itsestään rajoittuva ja paraneva tauti jolloin antibioottikuuri ei aina bakteriellissa sinuiitissakaan olisi tarpeen. Poskiontelontulehdus hoidetaan noin viikon mittaisella antibioottikuurilla. Vaikeissa tapauksissa poskiontelopunktio ja antibioottikuuri yhdessä ovat parempi hoito, sillä punktoimalla saadaan lievitettyä poskionteloiden sisäistä painetta ja oireita siten pikaisesti helpotettua. Poskiontelontulehdus voi siis olla seurausta virusflunssasta, mutta ainoastaan 0,5 – 2 % nuhakuumeen sairastaneista saa todellisuudessa komplikaationa poskiontelon bakteeritulehduksen. Koko väestöstä siis vain 2-8 % sairastaa bakteeriperäisen poskiontelontulehduksen vuosittain.

Poskiontelontulehduksen oireita ovat: nuha (kesto yli 10 vrk), märkäinen erite nenästä, liman valuminen nieluun, kuume, yleisoireet, paikalliset kasvokivut, yläleuan arkuus syödessä, hammassärky, nenän tukkoisuus, hajuaistin huononeminen, yöllinen hakkaava yskä, painon tunne sekä aristus poskipäillä. Joskus potilas voi tuntea nesteen liikkumisen poskiontelossa kumartuessaan. Lapsilla paikallisoireita on harvemmin kuin aikuisilla ja aikuisillakin oireet voivat osalta puuttua.

Poskiontelontulehdus voi kroonistua. Tällöin taustalla on usein jokin tulehdukselle altistava tekijä, kuten allerginen nuha, limakalvoturvotus, nenän polyypit, hampaiden infektiot ja lapsilla suuri kitarisa. Pitkittynyt poskiontelontulehdus voi olla myös pitkittyneen yskän taustalla. Yskä syntyy kun poskiontelontulehduksen seurauksena nieluun valuu jatkuvasti limaa.

Hoitamattoman bakteeriperäisen poskiontelontulehduksen seurauksena voi joskus syntyä poskiontelon ja silmäkuopan seutuun rasvakudoksen tulehdus tai märkäpesäke. Myös kallonsisäiset märkäpesäkkeet ovat mahdollisia. Tällaiset komplikaatiot ovat hyvin harvinaisia, mutta ovat etenkin lasten kohdalla pidettävä mielessä, koska ne voivat kehittyä nopeasti ja vaatia välitöntä sairaalahoitoa. Vakavaan komplikaatioon viittaavia oireita ovat hankala päänsärky, otsan tai silmän alueen turvotus ja arkuus sekä usein heikentynyt yleistila.

Julkaistu: 2.9.2009