Terve.fi

Positiivinen lähestyminen auttaa lopettamaan tupakoinnin

Positiivinen lähestyminen auttaa lopettamaan tupakoinnin
Tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa terveyteen monin eri tavoin. Tupakoinnin lopettaminen ei kuitenkaan ole aina mutkatonta.
Julkaistu: 26.1.2010
Tupakointi lisää riskiä sairastua keuhko- ja sydänsairauksiin sekä altistaa voimakkaasti aivohalvaukselle. Se vanhentaa ihoa ja kellastuttaa hampaat. Lisäksi tupakointi on kallista. Tupakoinnin lopettaminen on siis aina hyvä päätös.
Lopettaminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista, sillä tupakoinnin aiheuttama nikotiiniriippuvuus on hankala nujertaa ilman apua. Lopettamista varten on kehitetty kaikenlaisia apukeinoja, joista suosituimpia ovat erilaiset nikotiininkorvaushoidot, kuten laastarit ja purukumit.
Usein ihmisiä kehotetaan lopettamaan tupakointi korostamalla sen monia haittavaikutuksia. Uuden tutkimuksen mukaan tupakoimattomuuden hyötyjen painottaminen vaikuttaa kuitenkin olevan toimivampi keino motivoitaessa ihmisiä tupakoinnin lopettamiseen.
Eräässä tutkimuksessa tupakoitsijat jaettiin kahteen ryhmään. Toista ryhmää neuvottiin lopettamaan tupakointi lopettamisen hyviä puolia korostamalla ja toista painottamalla tupakoinnin haittoja.
Niistä tupakoitsijoista, joita motivoitiin lopettamisen positiivisilla puolilla, 23 prosenttia onnistui pääsemään eroon tupakoinnista. Niistä, joita kehotettiin lopettamaan vetoamalla haittapuoliin, vain 13 prosenttia lakkasi tupakoimasta.

Tupakoinnin lopettamisen terveydelliset hyödyt:

  • Haju- ja makuaisti paranevat
  • Sydänkohtausriski alenee
  • Keuhkosyöpä riski alenee
  • Verenkierto paranee
  • Hengittäminen helpottuu
  • Yskiminen vähenee

Muita hyötyjä:

  1. Itsetunto kohenee. Kun kykenee lopettamaan tupakoinnin, selviää muistakin vaikeista tilanteista.
  2. Yleiskunto kohoaa. Tupakoitsijat sairastuvat useammin esimerkiksi flunssaan, ja heidän paranemisensa kestää kauemmin.
  3. Rahaa säästyy. 20 tupakan polttaminen päivässä vastaa noin 1700 euroa vuodessa.
  4. Ulkonäkö paranee. Tupakoitsijan iho muuttuu harmaaksi ja kuivaksi. Myös rypyt ilmestyvät aikaisemmin tupakoivalle ihmiselle.
Motivaatiota tupakoinnin lopettamiseen voi etsiä myös Stumppi.fi -sivustolta, joka sisältää kattavan määrän lopettamiseen liittyvää informaatiota. Lisäksi Stumppi.fi ylläpitää maksutonta neuvontapuhelinta, jonne lopettamista harkitsevat voivat arkisin soittaa ja jossa vastaajina ovat terveydenhuollon ammattilaiset. Neuvontapuhelin on auki ma-ti klo 10-18, to klo 13-16, 0800 148 484.
Kommentoi »