Terve.fi

Portaiden kävely voi piristää enemmän kuin kofeiini

Portaiden kävely voi piristää enemmän kuin kofeiini
10 minuuttia porraskävelyä piristää nuoria väsyneitä naisia enemmän kuin annos kofeiinia. Lue lisää.
Julkaistu: 14.5.2017

Vastavalmistuneessa tutkimuksessa havaittiin, että 10 minuuttia porraskävelyä piristää nuoria väsyneitä naisia enemmän kuin annos kofeiinia, joka vastaa limonaditölkillistä tai puolta kuppia kahvia.

Portaiden kävelemisen tuoma energiapiikki oli sen verran lyhyt, että univelassa työskentelevien täytyy ehkä kävellä portaita muutaman kerran työpäivän aikana, jotta he pysyvät virkeänä koko päivän ajan. Silti porraskävelyn tuoma piristys oli huomattava ja voi hyvinkin korvata piristävät juomat jaksamisen apuna.

Tutkijat valitsivat mukaan naisia lähinnä siksi, että naiset valittavat väsymystä miehiä useammin, vaikka väsymystä ja univajetta ilmeneekin kaikilla ihmisillä. Tutkimus tehtiin Georgian yliopistolla Yhdysvalloissa.

Tutkimuksessa oli mukana 18 tervettä naisopiskelijaa, jotka liikkuivat ja joivat kofeiinia saman verran kuin ihmiset keskimäärin. Naisilla oli lisäksi melko vaikea univaje: he kaikki nukkuivat keskimäärin 6,5 tuntia yössä tai vähemmän.

Ennen piristämistä naiset vastasivat kyselyyn, jossa selvitettiin heidän energisyyttään, elinvoimaisuuttaan ja motivaatiota. Lisäksi he tekivät testejä, joissa oli kognitiivista suorituskykyä testaavia tehtäviä.

Tämän jälkeen naiset saivat joko plasebolääkkeen, 50 mg kofeiinitabletin, tai kävelivät portaita 10 minuutin ajan ja tekivät sitten testit vielä kahdesti uudelleen. Ensin 30 minuuttia ja sitten 50 minuuttia tabletin tai liikunnan jälkeen. Naiset arvioivat vielä tuntemuksensa kolmannen kerran 75 minuutin kuluttua. Sama koe toistettiin kolmena peräkkäisenä päivänä, jotta kaikki kävisivät läpi kaikki vaihtoehdot.

Tutkimuksessa havaittiin, että portaita kävelleet naiset olivat aina selkeästi pirteämpiä kuin muut. Pirteys myös väheni ajan myötä niin, että tuntia myöhemmin kofeiinia ja urheilua saaneet olivat keskimäärin yhtä pirteitä. Lyhytkin liikunta voi siis tuoda samat hyödyt, ellei jopa voimakkaammin kuin kofeiini.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisäksi:

Kommentoi »