Terve.fi

Polvikipuja voidaan vähentää verkkopohjaisella tukiohjelmalla

Polvikipuja voidaan vähentää verkkopohjaisella tukiohjelmalla

Monien polvikivut voisivat lievittyä internetpohjaisen harjoittelu- ja tukiohjelman avulla. Lue lisää.
Mainos

Pitkäaikaiset polvikivut ovat hyvin yleisiä etenkin iäkkäillä, mutta välttämättä kaikki potilaat eivät saa vaivaansa riittävää apua. Tuoreen australialaistutkimuksen perusteella monien polvikivut voisivat lievittyä internetpohjaisen harjoittelu- ja tukiohjelman avulla.

Tutkimuksessa käytetyssä tukiohjelmassa polvikipuiset potilaat tekivät seitsemän kotiharjoitusta videopuheluyhteyden päässä olevan fysioterapeutin ohjauksessa. Lisäksi potilaat saivat kolmen kuukauden ajan opastusta kivunhallintaan ja kipujen kanssa pärjäämiseen.

Verrokit saivat vain internetpohjaisen tietopaketin, ja heihin verrattuna varsinaiseen harjoitteluryhmään osallistuneiden polvikivut lievittyivät selvästi enemmän. Samoin potilaiden fyysinen toimintakyky parani enemmän, ja vaikutukset näkyivät vielä yhdeksän kuukautta harjoittelun aloittamisesta. Tutkimukseen osallistui 148 yli 50-vuotiasta polvikipupotilasta.

Australialaisten tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat selvästi internetpohjaisen harjoittelun tehokkuuteen. Tämä on tervetullutta, sillä liikuntarajoitteisen potilaan ei tällöin tarvitse lähteä kotoa ja fysioterapeutti ehtii auttaa päivän aikana monia potilaita. Verkkomenetelmät ovat myös edullisia ja sopivat suurten potilasryhmien auttamiseen.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Lähde: Annals of Internal Medicine 2017;DOI:10.7326/M16-1714

Lue lisää:

Potilas on polviensa tärkein hoitaja: Vaivoihin auttavat lihaskunto, hoidot ja leikkaukset

Julkaistu: 22.2.2017