Kauneus & Terveys

Podetko sunnuntaiahdistusta?

Kun arkena paahtaa, viikonloppuna saa levätä – jos osaa. Vapaapäivät kuluvat kuitenkin helposti maanantaita murehtiessa.
Kuvat Fotolia

Mitä pidemmälle pyhäpäivä etenee, sitä syvemmäksi sunnuntai­bluesia potevan ahdistus muuttuu. Alakulo pyhäpäiviin voi olla periytynyt lapsuu­desta, ajasta jolloin hiljainen sunnuntai oli lapsesta ikävä päivä.

Joitakin ahdistaa ajatus sunnuntaista erityisenä perheelle, ystäville ja kotoilulle omistettuna viikonpäivänä. Paha olo syntyy, kun päivä kuluukin vastoin mielikuvaa töissä tai yksin.

Useimmille sunnuntaiahdistus on kuitenkin yhtä aikaa koettua surua päättyvästä viikonlopusta ja stressiä lähestyvästä työviikosta.

– Työn aiheuttama sunnuntaiahdistus ei välttämättä kerro siitä, etteikö ihminen viihtyisi työssään. Monesti se on merkki vaikeudesta elää tätä hetkeä. Sitä se on silloin, jos sunnuntainen ­surumieli kääntyy maanantain aikana perjantain odotukseksi, psykoterapeutti ja työnohjaaja Leena Kukkonen-Lahtinen sanoo.

Viikonlopun tehtävä on palauttaa arjen rasituksista. Yksi päivä ei tähän tahdo riittää. Jos lauantain paahtaa sata lasissa, viikonloppu on liian lyhyt palautumiseen. Se jää puolitiehen silloinkin, kun työasiat tunkeutuvat ajatuksiin sunnuntaina.

– Työssä ihminen on antava osapuoli. Kun työ vie energiat, vapaalla pitäisi voida tankata ja lisätä voimavarojaan. Päässä pyörivät työasiat tekevät ihmisestä antajan myös viikonloppuna. Jatkuva antaminen kuluttaa.

Elä hetkessä, sunnuntaiahdistus vähenee

Kyvyttömyys elää tätä hetkeä vie sekin voimia. Ajatusten harhailu ­tulevaan työviikkoon viikonloppuna kertoo tilanteesta, jota emme hallitse. Hallitsemattomuuden tunne aiheuttaa stressiä.

– Maanantaista perjantaihin elävästä tulee helposti vauhtisokea. Kun mieli on arkena koko ajan viikonlopussa, ei ehdi tunnistaa omaa väsymystä ja uupuu. Jotta uupuminen ei yllättäisi, pysähdyksiä ja lepohetkiä tarvitaan myös keskellä viikkoa, Kukkonen-Lahtinen muistuttaa.

Viikonloppua odottavan elämä on äkkiä eletty. Myöhemmin voi vain ihmetellä, miten vauhdikkaasti vuodet vierivät. Taito elää jokaista päivää opettaa iloitsemaan arjesta.

– Aamukahvi on yhtä hyvää sekä maanantaina että perjantaina. Käsillä olevaan kupposeen kannattaa keskittyä. Saattaa olla, ettei perjantai­kahvia tulekaan.

Lue myös:

Julkaistu: 25.5.2015
Kommentoi »