Terve.fi

Plasebo tepsinee, vaikka potilas tietäisikin lääkkeen olevan lumetta

Plasebo tepsinee, vaikka potilas tietäisikin lääkkeen olevan lumetta
Plasebo vaikuttaa kuin vaikuttaakin positiivisesti, vaikka potilas tietäisikin lääkkeen olevan lumetta. Lue lisää.
Julkaistu: 20.5.2017
Tuoreessa systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa ja meta-analyysissa selvitettiin, millainen kliininen vaikutus avoimella plasebolla on verrattuna hoitamatta jättämiseen. Tulosten perusteella plasebo vaikuttaa kuin vaikuttaakin positiivisesti, vaikka potilas tietäisikin lääkkeen olevan lumetta.
Tutkijat hakivat useista tietokannoista tutkimukset, jotka olivat satunnaistettuja avoimia kontrollitutkimuksia. Tutkimukset olivat avoimia plasebotutkimuksia, joissa plaseboa verrattiin joko hoitamattomuuteen tai johonkin tiettyyn hoitoon.
Lopulta arvioitaviksi päätyivät ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS), masennus, allerginen nuha, selkäkivut ja ADHD. Kaikista kyseisten vaivojen hoidosta toteutettiin meta-analyysi. Tutkimuksen perusteella vaivoista kärsivät reagoivat positiivisesti avoimeen plaseboon (SMD 0,88; 95 Cl 0,62–1,14; P < 0,00001, l2 = 1%).
Tutkimuksen perusteella avoimet plasebot vaikuttaisivat tepsivän kliinisesti todistetusti verrattuna hoitamattomuuteen tai lisähoitomuotojen käyttämättömyyteen. Meta-analyysissa arvioituja tutkimuksia oli sen verran vähän, eivätkä ne olleet sokkoistettuja, joten tuloksiin tulee suhtautua tarvittavalla varauksella.
Lähteet:
Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi
Kommentoi »