Terveys

Pitäisikö sinun ottaa punkkirokote? Rokoteohjelmassa uusia alueita

Punkkirokote suojaa puutiaisaivokuumeelta. Milloin ja kenen rokote kannattaa ottaa? Tänä vuonna rokotusohjelmassa on taas uusia alueita. Erityisesti ikääntyvien tulisi suojautua puutiaisaivokuumeelta.

Teksti Saara Ruokonen
Kuvat Istock
3.3.2020

Miltä punkkirokote suojaa?

Punkkirokote antaa suojan punkkien kantamaa puutiaisaivokuumetta vastaan. Puutiaisaivokuume tunnetaan myös nimillä Kumlingen tauti ja puutiaisaivotulehdus. Puutiaisaivokuume on TBE-viruksen aiheuttama aivotulehdus. Se on vakava tauti, joka voi pahimmillaan aiheuttaa halvauksia tai jopa kuoleman. Tauti on kuitenkin hyvin harvinainen verrattuna borrelioosiin, jota punkit myös levittävät.

Punkkirokote ei suojaa borrelioosilta. Se ei ole punkkikarkote eikä se estä punkkeja kiinnittymästä.

Puutiaisaivokuumeen tartunnan saa heti, jos virusta kantava punkki on ehtinyt puraisemaan, sillä virus tarttuu punkin syljestä. Laboratoriotesteillä varmistettuja tapauksia on Suomessa vuosittain noin 60-80. Riskialueiden punkeista vain noin 1 prosentti kantaa virusta.Tarkemmat riskialueet voi tarkistaa THL:n verkkosivuilta interaktiivisesta kartasta.

Lue lisää: Puutiaistaudit näkyvät erikoissairaanhoidossa

Kenelle punkkirokote on tarkoitettu?

Rokote on tarkoitettu niille, jotka asuvat tai oleskelevat luonnossa riskialueilla. Vuonna 2020 rokotusohjelmaan kuuluvat uusina alueina Kustavi ja Lohjan laajennettu alue. Rokotusohjelmassa ovat mukana myös Kemin eteläiset kaupunginosat, Simo, Kotkan saaristo, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosa, Ahvenanmaa, Raahen edustan Preiskarin saari ja Parainen.

Rokotusohjelmassa kolme ensimmäistä rokotetta on ilmaisia asukkaille. Seuraavat tehosteet ovat kuitenkin omakustanteisia. Rokotteita annetaan yleensä 3-vuotiaasta ylöspäin. Erityisesti vanhukset kuuluvat vakavien tautimuotojen riskiryhmään, sillä ikääntyneillä ei muodostu yhtä paljon vasta-aineita kuin nuorilla.

Lue myös: Matkailija, nämä rokotukset tarvitset

Onko punkkirokotteella haittavaikutuksia?

Punkkirokote ei sisällä eläviä viruksia eli siitä ei voi saada puutiaisaivokuumetta.

Rokotteen pistosalue voi kipeytyä. Rokotuksen jälkeen voi olla päänsärkyä, huonovointisuutta ja väsymystä sekä joskus myös jäsenten särkyä ja imusolmukkeiden turvotusta. Pienille lapsille voi nousta kuumetta. Yliherkkyysreaktiot ovat harvinaisia. Neurologisia oireita ilmenee yhdellä miljoonasta.

Kuinka nopeasti punkkirokote vaikuttaa?

Rokotteen suoja alkaa 1–2 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Sen teho vahvistuu toisen rokotteen jälkeen, joka otetaan 1–2 kuukauden päästä ensimmäisestä. Suoja kestää noin vuoden, jonka jälkeen otetaan rokotussarjan kolmas rokote.

Kolmen vuoden päästä otetaan neljäs rokote, jonka jälkeen suoja kestää iästä riippuen 3–10 vuotta. Yli 60-vuotiaille suositellaan 3 vuoden tehosterokotusväliä.

Toimiiko rokote? Mitä jos unohtaa ottaa tehosteen?

Rokotteen teho laskee, jos väli tehosterokotteeseen kasvaa paljon suosituksista.

Rokotuksesta huolimatta on ollut lieviä sairastapauksia. Kyseessä on ollut ikääntyneitä henkilöitä, jotka ovat jättäneet rokotuksia välistä eli heidän rokotesuojansa on heikentynyt. Kukaan ei ole tiettävästi sairastunut puutiaisaivokuumeeseen, jos kaikki rokotukset on otettu oikeaan aikaan.

Miten punkeilta pitää suojautua?

Suojaudu punkeilta pukemalla pitkät hihat ja lahkeet. Suosi pukeutumisessa vaaleaa väriä, sillä punkit hakeutuvat erityisesti tummille pinnoille. Myös suihkutettavia punkkikarkotteita voi käyttää. Punkit viihtyvät kosteilla lehtoalueilla, saaristoissa ja isojen vesistöjen rannoilla.

Lemmikit voivat kuljettaa turkissaan epätoivottuja vieraita sisälle. Varustaudu eläinten punkkikarkotteilla ja syynää lemmikin turkki päivittäin.

Lue myös: Näin poistat punkin oikein

Juttua varten on haastateltu ylilääkäri Tuija Leinoa THL:sta.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi