Terve.fi

Piristä päivääsi flirttaamalla!

Piristä päivääsi flirttaamalla!

Pieni flirtti piristää aina, omaa ja toisten mieltä. Ujolle flirtiksi riittää katseilla puhuminen, rohkeampi marssii juttusille. Tärkeintä on, että tajuaa tarttua hetkeen, on oma valloittava itsensä ja pitää leikkimielen mukana.
Teksti Eeva Mykkänen
Mainos

Flirttailu ei näet ole kovin vakavaa eikä kovin vaikeaakaan.

Mestariksi flirttailussa oppii vain harjoittelemalla. “Jos voit yhden ihmisen kanssa flirttailla per päivä, niin hyvä”, opastaa ihmissuhdekouluttaja, flirttailun taidosta kirjan (Silmänisku – Flirtin ja valloitustaidon opas) kirjoittanut Eila Kaarresalo-Kasari. Hän muistuttaa, että flirtti lähtee elämänasenteesta ja siitä, miten suhtautuu kanssaihmisiin. Positiivinen asenne ja ystävällisyys heijastuvat aina takaisin. “Ei kannata kulkea suupielet alaspäin, kun ei tiedä, milloin onni kävelee ohitse”, hän neuvoo.

Flirttailu sinänsä on kepeää ja leikkimielistä toisen huomioimista ja huomaamista, eikä missään tapauksessa seksuaalisen aloitteen tekemistä. “Flirtin ei tarvitse johtaa mihinkään”, Kaarrasalo-Kasari muistuttaa. Toki flirtti voi olla myös ensiaskel ihastumiseen ja lähestymiseen vakavammassa mielessä – mikäs sen mukavampaa kuin flirttailla ihastuksen kohteen kanssa.

Hymyilevää on helppo lähestyä

Kaarresalo-Kasari käskee unohtamaan omasta ulkoisesta olemuksesta murehtimisen. “Se, mikä ratkaisee, on persoonallisuus. Sellainen tyyppi, joka hymyilee ja nauraa tai jopa mokaa ja osaa nauraa itselleen, on helposti lähestyttävä”, hän muistuttaa. Ulkonäkö toki vaikuttaa ensivaikutelman luomisessa, mutta siinä vaiheessa kun tutustutaan, sen merkitys vähenee. Jotta tutustumisasteelle pääsisi, kannattaa kuitenkin huolehtia ulkoisesta olemuksestaan esimerkiksi pukeutumalla omalla, persoonallisella tyylillään. Itsensä hyvännäköiseksi tunteva on olemuksestaan ylpeä eikä jää muiltakaan huomaamatta.

Pelkkä hyvä ulkonäkö ei takaa ensivaikutelman onnistumista. Tutkimusten mukaan ensivaikutelman luomisessa ulkonäöllä on reilun viidenkymmenen prosentin merkitys. Noin neljänkymmenen prosentin painoarvo puolestaan on ilmeillä, eleillä, liikkumisella ja puhetavalla. Ujoja helpottanee tieto, että sillä mitä ensikohtaamisella sanoo, on hyvin vähän väliä; sanojen painoarvo on vain seitsemän prosentin luokkaa.

Ujon kannattaa olla esillä

Ujous ei aina ole pahasta, vaan se voi olla jopa viehättävää. “Ujous on miellyttävä ja upea luonteenpiirre, mutta ujo kärsii siitä silloin, kun hän haluaisi tehdä jotain, muttei uskalla”, Kaarresalo-Kasari pohtii ja vinkkaa, että jos vieraille tai puolitutuille jutteleminen pelottaa, kannattaa hankkiutua tilanteisiin, joissa lähestyminen tapahtuu luonnostaan. Tämä onnistuu esimerkiksi niin, että jos ujon tytön tai pojan kaverilla on kotibileet, voi ujo nuori toimia isäntänä tai emäntänä. Hän voi siis oleskella oven lähellä bileiden alkaessa opastamassa vieraita peremmälle. Näin ujolla on jokin selkeä asia, josta puhe lähtee luistamaan ja siinä sivussa hän saa hyvän sauman tutustua vieraisiin. 

Jos taas on itse rohkea ja kulmakunnan kovin flirttaaja, kannattaa muistaa huomioida toisen osapuolen luonteenlaatu. Kaikkia ei voi lähestyä samalla tavalla, vaan hyvä flirttaaja opettelee lukemaan toisen eleitä ja käyttää “kuudetta vaistoaan” huomatakseen, mikä kehenkin puree. Jollekin toimii parhaiten juttelemaan meneminen, toinen taas lämpenee silmäniskusta.

Olet ihana – näytä se!

Vaikka ei olekaan olemassa yhtä oikeaa tapaa flirttailla, voi perusflirttiin määrittää kuuluvaksi tiettyjä asioita. Tärkein on toisen huomioiminen ja ystävällisyys. Huumori näyttelee myös suurta roolia vaikutuksen tekemisen vaikeassa pelissä. Tyhmältä tuntuva möhläyskin voi olla vain hyvästä, koska sillä saa muilta symppispisteitä ja symppiksestä on helppo pitää.

Silmäpelin ja juttelemisen lisäksi kehonkieli jää mieleen. Ylväs ryhti, kaunis kävelytapa ja tytöillä esimerkiksi pitkien hiusten heilauttelu tekevät vaikutuksen. Nuorten naisten kannattaa lisäksi kiinnittää huomiota siihen, ettei seiso torjuvan näköisenä kädet puuskassa ja miesten siihen, etteivät hartiat mene lyttyyn ja kädet hämillisesti sukukalleuksien peitoksi. Rentous ja itsevarmuus on valttia, niin käytöksessä kuin olemuksessakin. Ne taas löytyvät, kun muistaa pitää itsestään.

“Kannattaisi aina aamulla peiliin katsoessaan kehua itseään, että olenpa mä fiksu ja hyvännäköinen ja lahjakas tyyppi”, Kaarresalo-Kasari nauraa. Meistä jokaisesta löytyy lahjoja, joita kannattaa kehittää ja tuoda esille. Epävarmuuden vaivatessa itsensä kehuminen muuttaa ajatusmaailmaa positiivisemmaksi ja miksipä pitäisikään haukkua ja vähätellä omaa itseään, mukavaa ihmistä?

Itsestään pitävä ihminen on paremmalla tuulella, ja kun on hyvällä tuulella, luonnistuu flirttailukin helpommin.

Kevätauringon loisteessa on oiva aika aloittaa itsensä kehuminen ja antaa hyvän tuulen puhaltaa muillekin. Kadut ovat avoinna ja täynnä ihmisiä – valitse siis kohde ja ryhdy toimiin, sillä jokainen ihminen on sinulle mahdollisuus. Flirtti päivässä pitää mielen virkeänä ja aistit avoinna!

Julkaistu: 6.4.2006