Terve.fi

Pikadieetit vahingoittavat terveyttä

Pikadieetit vahingoittavat terveyttä
Uimapukukausi on parhaimmillaan menossa. Talvitamineet vaihtuvat bikineihin, toppeihin ja minihameisiin. Vaatteet eivät enää peitä niin paljon kuin aiemmin, joten rasvamakkarat ja pieni ylimääräinen kerros käsivarsissa alkaa ällöttää huomattavasti nopeammin.
Julkaistu 14.7.2009

Laihduttaminen on kuitenkin niin työlästä – tarkka ruokavalio, ei mitään herkkuja ja jatkuvasti nopeatempoista liikuntaa. Kuka sellaista pidemmän päälle jatkaa? Siksipä erilaiset pikadieetit, paastot ja puhdistuskuurit alkavat kuulostaa enemmän kuin houkuttelevilta.

Filosofian tohtori Linda Bacon on erittäin huolissaan tästä kehityksestä. Niukkuusdieetit ja rajut puhdistuskuurit ehkä pudottavat painoa, mutta niillä on eräs suuri sivuvaikutus. Monet niihin turvautuvat nimittäin päätyvät tahtomattaan vahingoittamaan terveyttään – ja mahdollisesti jopa sydäntään.

- Kesäkuun alku ja tammikuu ovat vuoden pahimmat ajan painonpudotuksen kannalta. Ihmiset tekevät hulluja, epätoivoisia asioita laihtuakseen nopeasti. Jojo-dieetteihin, myrkynpoisto-ohjelmiin ja paastoihin osallistutaan tajuamalla, että äärimmäisellä laihduttamisella ja tolkuttomalla ravinnon rajoittamisella on vakavia seurauksia, Bacon päivittelee.

Tosiasiassa pikadieetit eivät toimi ja voivat olla vaarallisia. Tämä tieto hukkuu yleiseen hälinään ylipainoisten ja liikalihavien ihmisten kohoavasta määrästä. Harkitsetko ryhtyväsi sitruunapaastoon tai kaalikeittodieetille? Pidä nämä Health.comin kertomat asiat mielessä ja käytä järkeäsi.

Sydän kärsii nopeasta laihduttamisesta

Sydäntautilääkäri Isadore Rosenfeld vastustaa pikadieettejä ja puhdistuskuureja, kuten Master Cleansea. Master Cleansessa nautitaan veden, sitruunamehun, vaahterasiirapin ja cayennepippurin sekoitusta – eikä mitään muuta – usean päivän ajan.

Rosenfeld kertoo, että nämä erittäin vähäkaloriset dieetit ja puhdistuskuurit perustuvat virheelliseen käsitykseen siitä, että elimistö tarvitsee apua kuonan poistamiseen.

Tutkimukset osoittavat, että nopea painonpudotus voi hidastaa aineenvaihduntaa, mikä johtaa tulevaan painonnousuun, ja riistää elimistöltä sen välttämättömät ravintoaineet. Kaiken lisäksi pikadieetit saattavat heikentää vastustuskykyä ja kohottaa nestehukan sekä sydämentykytysten riskiä.

- Yksi pikadieetti ei vahingoita sydäntä. Mutta jatkuvat pikadieetit kohottavat sydänkohtauksen riskiä, Rosenfeld huomauttaa.

Bacon lisää, että pitkään jatkunut kalorien vähäisyys voi lopulta johtaa sydänlihasten katoamiseen.

- Jojo-dieetit voivat myös vaurioittaa verisuonia. Kaikki ne kutistumiset ja kasvamiset aiheuttavat lihaksissa pieniä repeämiä, jotka muodostavat alustan valtimonkovettumistaudille sekä muille sydänsairauksille, Bacon tähdentää.

Trendikkyys ei takaa dieetin turvallisuutta

Asiantuntijat ovat tienneet vuosikymmeniä, että pikadieetit voivat olla vaarallisia – erityisesti, kun dieeteistä tulee trendikkäitä.

1970-luvun lopussa miljoonat ihmiset hullaantuivat osteopaatti Robert Linnin lanseeraamasta ihmeellisestä dieetistä, jossa nautittiin nestemäistä proteiinia vain 300-400 kalorin verran päivässä. Dieetti näytti tekevän ihmeitä – jotkut kertoivat laihtuneensa 4,5 kiloa viikossa. Mutta sitten alettiin uutisoida äkillisistä kuolemista.

Dieetin kannattajien joukosta paljastui melkein 60 kuolintapausta. Vaikka osalla kuolleista oli ollut piileviä sairauksia, monet olivat kuolleet sydämen rytmihäiriöihin, vaikka olivat muuten olleet terveitä laihduttajia. Moni kuolemista johtui sydämen aliravitsemuksesta.

Siitä lähtien asiantuntijat ovat yrittäneet määrittää pikadieettien vaarat. Rytmihäiriöt saattavat johtua kaliumin, magnesiumin ja kuparin puutteesta. Pikadieetit voivat myös aiheuttaa verenpaineen putoamista ja natriumkatoa.

Pikadieettien riskien todellinen laajuus on silti epäselvä. Aihetta on tutkittu lähinnä liikalihavilla, jotka voivat hyötyä äärimmäisistä dieeteistä eniten. Useimmissa tutkimuksissa osallistujien terveyttä on myös tarkkailtu huolellisesti. Asiantuntijat korostavatkin, että erittäin vähäkalorisia dieettejä pitäisi noudattaa ainoastaan lääkärin valvonnassa. Turhan usein laihduttajat turvautuvat pelkästään ystäviinsä, mikä saattaa johtaa ongelmiin.

Säännöllisin väliajoin uutisoidaan ihmisistä, jotka ovat joutuneet sairaalahoitoon äärimmäisten dieettiensä takia. Linda Bacon ei kuitenkaan usko, että epätoivoiset laihduttajat pitävät näitä tapauksia varoittavina esimerkkeinä.

- Paastoamisista ja kehonpuhdistuksista ei yksinkertaisesti ole mitään hyötyä. Äärimmäiset dieetit ovat vaaraksi terveydelle eivätkä ne toimi. Mutta joka vuosi ihmiset antautuvat taianomaiseen ajatteluun, Bacon ihmettelee.

Hidas laihtuminen paras vaihtoehto

Ylipainoisille laihduttaminen on tärkeää terveyden kannalta. Jopa keskinkertainen painonpudotus voi alentaa riskiä sairastua sydänsairauksiin, diabetekseen ja monien syöpiin.

Tärkeintä on laihtua turvallisesti, mikä yleensä tarkoittaa hitautta. Monet asiantuntijat suosittelevat pudottamaan vain 500-1000 grammaa viikossa. Päinvastoin kuin tietyt dieetit väittävät, paras tapa laihtua on liikkumalla säännöllisesti ja pitäytymällä ruokavaliossa, joka rajoittaa rasvan ja sokerin saantia ja painottaa hedelmiä, kasviksia, vähärasvaista lihaa ja kalaa sekä täysjyvää.

- Avain laihduttamiseen on ruokavalion ja liikunnan yhdistelmä. Vain jompikumpi niistä ei saa mitään aikaan, Rosenfeld lopettaa.

Kommentoi »