Kauneus ja Terveys

Näyttelijä Pihla Penttinen tuli äidiksi lahjasoluhoidoilla: ”En voinut uskoa, että saamme todella pitää lapsen, eikä kukaan vie meiltä häntä”

Näyttelijä Pihla Penttinen tuli äidiksi lahjasoluhoidoilla: ”En voinut uskoa, että saamme todella pitää lapsen, eikä kukaan vie meiltä häntä”
Näyttelijä Pihla Penttisestä tuli äiti lähes 10 vuotta kestäneen odotuksen jälkeen. Se oli mahdollista sukusolujen lahjoittajien, lapsettomuushoitojen ja Pihlan ja hänen miehensä Santun sitkeyden ansiosta.
Julkaistu: 2.5.2022

Meidän suloinen tonttumme. Näyttelijät Pihla Penttinen, 43, ja hänen puolisonsa Santtu Karvonen, 42, katsovat vastasyntynyttä tytärtään Helsingin Naistenklinikalla.

Vauvalla on tumma hiuspehko, joka sojottaa edestä pystyssä kuin tontulla ja kiepsahtaa takaraivolla untuvaiseksi pyörteeksi. Tässä meidän perheemme vihdoin on, Pihla ajattelee. On juhannus 2021.

Vauva syntyi sektiolla neljä päivää kestäneen synnytyksen päätteeksi. Pihlan olo oli epätodellinen vielä silloinkin, kun lapsi oli jo hänen sylissään.

”En voinut uskoa, että saamme todella pitää hänet eikä kukaan vie lasta meiltä pois. Rakkauden aalto oli niin valtava, etten saanut onnenkyyneleitä loppumaan.”

”Lapsemme on mielettömän ihana ja sataprosenttisesti omamme. En vaihtaisi häntä yhteenkään toimivaan muna­soluun”, Pihla Penttinen sanoo.

"Tämä on meidän yhteinen taistelumme"

Yhdeksän vuotta sitten Pihla ja Santtu tajusivat haluavansa yhteisen lapsen.

Kului vuosi, mutta mitään ei tapahtunut. Pihla päätti käydä gynekologilla varmistamassa, että kaikki on hyvin. Kului toinen vuosi, eikä mitään tapahtunut.

Pihla ja Santtu hakeutuivat hedelmällisyystutkimuksiin silloiselle Väestöliiton lapsettomuusklinikalle. Selvisi, ettei Santtu voisi saada biologisia lapsia.

”Kun lääkäri kertoi meille tiedon, tunsin suurta huolta ja surua mieheni puolesta. Samalla minulla oli varma olo siitä, että tämä on meidän yhteinen taistelumme.”

”Vaikka olen nyt äiti, lapsettomuuden kokemus ei koskaan katoa. Se ei ole este onnelle mutta pysyy minussa aina”, Pihla kertoo.

Pinjan ja Santun lahjasoluhoidot alkavat

Hedelmöityshoidot aloitettiin lahjasiittiöillä 2015 ja pari päätti aloittaa IVF-hoidot. Pihlalta kerättiin munasoluja ja koeputkihedelmöitystä yritettiin lahjasiittiöillä. Hedelmöitetyt munasolut eli alkiot kasvoivat laboratoriossa hyvin, mutta raskaus ei edennyt hänen kohdussaan. Syytä ei löytynyt.

Lopulta syksyllä 2018 alkioita lähetettiin ulkomaille ­tutkittavaksi. Selvisi, että ne eivät kehittyneetkään kuten luultiin. Raskauden onnistumisen todennäköisyydet olivat ­pienet.

Pihla ja Santtu päättivät turvautua myös lahjoitettuihin munasoluihin. Jos raskaus onnistuisi, lapsella ei olisi geneettisesti kummankaan perimää.

”Päätös oli melko nopea, sillä olimme käyneet läpi lahjasoluhoitoihin liittyvät ajatukset jo silloin, kun saimme tiedon, että Santtu ei voisi saada biologia lapsia. Tilanne oli samaan aikaan surullinen mutta myös helpottava ja valoisa. Tärkeintä oli, että meillä oli edelleen mahdollisuus päästä eteenpäin ja tulla vanhemmiksi.”

Vihdoin onnellisia uutisia

Keväällä 2020 Pihla teki kotona Helsingin Kalliossa raskaustestin. Sitten hän ja Santtu itkivät ja nauroivat onnesta: he odottivat vauvaa.

"Meille lahjasolut ovat tuoneet suuren onnen. Omalle lapsellemme kerromme jo nyt, kuinka onnellisia olemme vauvasiemenistä, joita saimme lahjaksi.”

Luit lyhennelmän Kauneuden ja Terveyden 6/2022 kansijutusta. Siinä Pihla Penttinen kertoo myös, miten hän selviytyi lähes kymmenen vuotta kestäneestä lapsettomuusprosessista henkisesti, mistä hän sai apua ja miltä ensimmäinen vuosi äitinä on tuntunut.

Kommentoi »