Terve.fi

Perusvoiteet - Atooppisen ihon hoito


Atooppista ihottumaa ei toistaiseksi osata ehkäistä eikä parantaa, mutta hoitaa sitä voi.

Atooppisen ihottuman oireita voi lievittää tehokkaasti säännöllisellä ja riittävällä perusvoiteiden käytöllä.  

Iho kuivuu kun sitä suojaava läpäisyeste vaurioituu ja vesi pääsee haihtumaan ihon läpi.

Ihon omia, kosteutta sitovia aineita ovat mm. epäorgaaniset suolat, laktaatit, eräät kolesterolijohdokset, karbamidi eli urea, glyseroli ja aminohapot.

Perusvoiteet ovat lääkinnällisessä käytössä olevia kosteusvoiteita. Ne estävät ihon kuivumista ja pitävät yllä ihon joustavuutta. Perusvoiteita käytetään iholle ihottumaa ennaltaehkäisevään hoitoon ilman parantavaa vaikutusta, sekä tukihoitona lääkevoiteiden lisäksi.

Perusvoiteet suojaavat ihoa ulkopuolisilta ärsykkeiltä, kemikaaleilta ja tulehduksen aiheuttajilta.

Perusvoiteita on ollut markkinoilla jo yli 50 vuotta.

Suomessa on perusvoiteita markkinoilla eniten maailmassa, ainakin 40 erilaista, joista yli 30 on Kelan peruskorvaamia silloin, kun niitä käytetään pitkäaikaisten (kroonisten) ihotautien hoitoon.

Perusvoiteet ovat hajusteettomia.

Perusvoiteet on pyritty kehittämään mahdollisimman tehokkaiksi ja turvallisiksi, jotta ne sopisivat myös herkistyneelle tai sairaalle iholle.

Perusvoiteet sisältävät rasvoja, emulgaattoreita ja vettä sitovia aineita sekä säilyteaineita. Voiteisiin on käytetty lisäaineita säilyvyyden tai muiden ominaisuuksien parantamiseksi, mutta lääkinnällisissä voiteissa käytetään kuitenkin mahdollisimman vähän lisäaineita.

Pääsääntöisesti perusvoiteet ovat erittäin hyvin siedettyjä, mutta myös niiden ainesosille on mahdollista herkistyä. Tunnettuja perusvoiteiden allergeeneja ovat parabeenit (säilytysaine) ja natriumlauryylisulfaatti (pinta-aktiivinen aine).

Uudemmat voiteet sisältävät usein vettäsitovia aineita eli humektantteja ja

voivat myös sisältää iholle tyypillisiä rasvoja eli keramideja ja liposomeja.

Keramidit oletettavasti korvaavat ihon pintasolujen välistä sidosainetta ja korjaavat ihon pintaa. Liposomit mahdollisesti kuljettavat voiteiden ainesosia ihon syvempiin kerroksiin.

Miten perusvoiteita käytetään

Tarpeen mukaan, useimmiten kaksi kertaa vuorokaudessa riittää. Jos iho ihon voitelu kahdesti päivässä ei tunnu riittävän, on ihossa tulehdus. Ihon tulehdukset hoidetaan kortisoni- tai kalsineuriiniestäjävoiteella tai valohoidolla. Käsien hoitoon sopii parhaiten rasvainen voide, ja käsiä täytyykin muusta ihosta poiketen voidella monta kertaa päivässä.

Voidetta tulisi käyttää riittävästi ja tarpeeksi usein. Koko ihon kertarasvaukseen riittää 20-30 grammaa voidetta kerrallaan. Voide on parasta levittää iholle pesun jälkeen vielä hiukan kostealle iholle. Karvaisille ihoalueille on hyvä muistaa levittää voide myötäkarvaan. Vastakarvaan hankaaminen ärsyttää karvatuppia ja voi aiheuttaa kiusallista follikuliittia (märkänäppylöintiä).

Mikäli voide alkaa viikkojen tai kuukausien kuluttua ärsyttää ihoa on syytä vaihtaa toisentyyppiseen valmisteeseen. Puhutaan myös hoitoväsystä eli takyfylaksiasta, jolloin voide menettää tehonsa pitkäaikaisessa käytössä.

Kuinka valitset sopivan voiteen

Perusvoiteiden tärkein ero on niiden rasvapitoisuuksissa. Perusvoiteet jaetaan rasvaisuuden perusteella geeleihin, lotioneihin, creme- ja ungentum- eli voidemuotoihin.

Sopivan voiteen hakeminen kannattaa aloittaa keskirasvaisesta ja siirtyä tarpeen mukaan vetisempään tai rasvaisempaan voiteeseen.

Erityyppisten perusvoiteiden tehossa ei juuri ole eroja. Sopiva tuote löytyy omien mieltymysten ja kokeilun perusteella.

Jos iho tunnin kuluttua voitelusta tuntuu taas kuivalta ja hoitamattomalta, on syytä valita rasvaisempi valmiste. Mikäli voide taas jättää iholle liian tahmean tunteen, on syytä valita vesipitoisempi perusvoide.

Parhaan voiteen valintaan voi vaikuttaa myös ulkolämpötila tai vuorokaudenaika. Talvella kannattaa valita ihonhoitoon rasvaisempi voide ihon suojaksi ja päivävoiteen on hyvä olla yövoidetta kevyempi. Kesäaikana monen ihottumaoireet saattavat hävitä lähes kokonaan ja hoidoksi riittävät hyvin kevyet voiteet tai rasvauksesta voi pitää kokonaan taukoa. Iho kannattaa kuitenkin suojata huolella auringossa palamisen välttämiseksi.

Sopiva voide valitaan ihon kuivuusasteen mukaan. Mitä rasvaisempi voide, sitä paremmin se suojaa ihoa kosteuden haihtumiselta. Kuivalle iholle valitaan rasvainen voide ja vähemmän kuivalle iholle juoksevampi valmiste. Vetistävään ihottumaan käytetään vesipitoista voidetta ja kuivaan ja paksuuntuneeseen ihoon rasvaista voidetta.

Karvaisille alueille ja hautumisherkkiin taipeisiin ei saa käyttää liian rasvaista voidetta, sillä rasvainen voide ärsyttää herkkiä ihoalueita, aiheuttaa follikuliittia karvatupissa ja voi edesauttaa ihon hautumista tiiviissä taipeissa.

Ureaa eli karbamidia ja maitohappoa sisältävät voiteet kosteuttavat, mutta voivat kirvellä iholla, kirvely vähenee, jos voide levitetään kostealle iholle.

Rikkonaiselle iholle voi kokeilla B5-vitamiinia eli pantoteenihappoa sisältäviä voiteita. A-vitamiinivoide on vähentänyt pitkällisen kortisonivoiteiden käytön aiheuttamaa ihon ohenemista.

Perusvoidetta käytetään tukihoitona lääkevoiteiden lisäksi. Perusvoidetta voi käyttää kortisonivoidekuurien aikana, mutta voiteet levitetään iholle eri aikoina: voiteiden välillä olisi hyvä pitää tunnin tauko, jotta estetään kortisonin laimeneminen.

Kortisonin imeytyminen ihon sarveiskerroksesta lisääntyy perusvoitelun yhteydessä ja vähentää hyvään hoitotulokseen tarvittavaa kortisonimäärää.

Perusvoiteen käyttöä on hyvä jatkaa myös ihon ollessa hyvässä vaiheessa, jotta saavutettu hoitotulos säilytettäisiin mahdollisimman pitkään.

Perusvoidetta voidaan käyttää myös ihon ja päänahan hellävaraiseen ja hoitavaan pesuun. Saippuoiden tapaan perusvoide emulgoituu veden kanssa ja poistaa rasvaliukoista likaa.

Perusvoidekin voi lievittää kutinaa, jääkaappikylmä perusvoide viilentää ihoa ja vaimentaa kutina- aistimusta.

Erityisen kuiville ja hilseisille ihoalueille voi tehdä rasvahauteen eli levitetään runsaasti voidetta hoidettavalle alueelle ja peitetään se muovikelmulla, haude tehostaa voiteen vaikutusta.

Perusvoiteen asemesta ihonhoitoon kannattaa myös kokeilla alkoholia ja glyserolia sisältäviä käsihuuhteita. Käsihuuhdetta voi huoletta käyttää myös koko ihon hoitoon useita kertoja päivässä. Alkoholi haihtuu iholta nopeasti ja huuhteen glyseroli jää hoitamaan ihoa ja sitoo ihoon kosteutta. Rikkinäisellä iholla huuhde kirvelee noin 30 sekunnin ajan. Käsihuuhteen käyttö vähentää ihon kutinaa tehokkaasti.

Lähteet: Lääkärikirja Duodecim, 23.3.2009, Matti Hannuksela, ihotautien erikoislääkäri , Galenos Kesäekstra 2009

Julkaistu: 25.3.2010