Kuuluu hurinaa, surinaa ja sihinää. Naputusta, koputusta ja kilkatusta. Ollaan Ruskovillan tehtaalla Artjärvellä Päijät-Hämeessä. Vaaleanpunainen vanha meijeri keskellä tasaista peltomaisemaa on nykyään suomalaisyrityksen koti.
Ompelukoneen tasainen poljento ja saumurin kiihdytys täyttävät ilman, kun 41-vuotiaan perheyrityksen luonnonkuiduista valmistuvat tuotteet saavat muotonsa. Ompelija Paula Virtasen pöydällä on läjä mustia villalapasen osia. Päivässä häneltä syntyy 30–35 valmiit vanttuut.
Ruskovillan kaikki vaatteet villakerrastoista silkkisiin asuihin ja vauvanvaatteisiin valmistuvat tässä ompelimossa. Leikkaaja mallaa kaavoista sopivan kokoiset palat pitäen huolta siitä, että hävikkiä kertyy mahdollisimman vähän. Ompelija taikoo kangaspaloista valmiin tuotteen. Pakkaaja pakkaa tuotteet ja lähettää ne asiakkaille – Suomeen tai maailman toiselle puolen.
Alussa oli vain pariskunta, pakettiauto ja halu tehdä maailmasta parempi paikka. Näistä lähtökohdista syntyi vuonna 1981 luomukuiduista vaatteita valmistava perheyritys, jonka tuotteita viedään nyt niin Japaniin, Australiaan kuin Pohjois-Amerikkaankin.
Anneli Wahlsten oli miehensä Mauno Mattssonin kanssa töissä elektroniikka- alan yrityksessä Helsingissä. He kaipasivat kuitenkin maaseudun rauhaan.
”1970-luvun lopulla tutustuimme ensimmäistä kertaa Artjärveen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Pian olimmekin jo ajaneet muuttokuormamme Päijät-Hämeeseen ja pyöritimme luomumarjatilaa”, Ruskovillan toinen perustaja ja nykyinen ”yritysmummo” Anneli sanoo.
Marjatilallisten oli keksittävä talveksi jokin toinen elinkeino. Pariskunnalla oli kirkas visio: he halusivat työllänsä jollain tavalla parantaa maailmaa. Heille oli tärkeää, että he voisivat työssään kunnioittaa luontoa, vaalia vihreitä arvoja ja edistää ihmisten hyvinvointia.
Pariskunnan aikuiset lapset olivat kuulleet ystäväperheeltä harmittelua siitä, että Suomesta ei tahtonut saada kunnollisia villaisia kestovaippoja tai vauvanvaatteita.
Vailla aiempaa vaatealan kokemusta pariskunta matkasi kuukaudeksi oppiin Ruotsiin, jossa valmistettiin villaisia alusasuja vauvoille.
”Mauno opetteli käyttämään koneita, minä opettelin ompelemaan. Suomeen palasimme pakettiauto täynnä käytettyjä koneita ja pää täynnä ideoita.”
Alkuperäisen, edelleen hieman modernisoituna käytössä olevan yrityksen logon, Mauno piirsi syksyllä 1981 ensimmäisen liiketilan näyteikkunaan. Työnjako oli selvä: Mauno leikkasi ja Anneli ompeli. Ruskovillan tuotteita sai aluksi yrityksen liiketilasta ja muutamista luontaistuotekaupoista.
Perheyritys on sydämen asia
Luonnonmukaiset kuidut ja ekologisuus eivät olleet suuressa suosiossa 1980-luvun alkupuolella. Anneli ja Mauno kohtasivat aluksi kummastelua ja vähättelyäkin.
Kysyntä kuitenkin kasvoi tasaisesti, ja jo seuraavana vuonna yritykselle palkattiin ensimmäinen ompelija. Valikoimaa laajennettiin lasten ja aikuisten asuihin.
”Asiakkaiden pyynnöstä otimme mukaan myös muita luonnonkuituja, kuten silkkiä ja luomupuuvillaa”, Anneli kertoo.
Pian myös ensimmäiset ulkomaiset asiakkaat löysivät Ruskovillan. Kasvava yritys ehti toimia useassa eri osoitteessa, kunnes se kotiutui pysyvästi Artjärven vanhaan meijerirakennukseen, jota on laajennettu aina toiminnan kasvaessa.
Ruskovillasta tuli perheyritys, kun Annelin tytär Leena Näkki ja vävy Ossi Näkki tulivat kiireavuksi yritykseen. Molemmat jäivät sille tielleen. Leena vastaa nykyään yrityksen mallistosta, ja Ossi on työskennellyt toimitusjohtajana vuodesta 1999 lähtien.
Myös Anneli tekee yhä töitä.
”Olen yritysmummo. Olen siirtänyt hiljaista tietoa seuraavalle sukupolvelle ja hoidan ulkomaankirjeenvaihtoa. Minulta taittuvat saksa, englanti, ruotsi ja suomi. Minulla on läheiset kontaktit pitkäaikaisten raaka-aineidentoimittajiemme kanssa.”
Annelille Ruskovilla on edelleen sydämen asia.
”Eiväthän he nyt ilman minua pärjää!”
Kahvipöydässä Annelin vieressä istuvaa Leena-tytärtä hymyilyttää.
Vauvanvaatteista maskeihin
Ompelukoneen tasainen surina on melkein meditatiivista. Jotkut työntekijöistä antautuvat tehtaan äänille, toiset kuuntelevat kuulokkeistaan musiikkia työtä tehdessään.
Ruskovilla työllistää nykyisin Artjärvellä 25 ammattilaista ompelijasta leikkaajaan ja pakkaajasta viestijään. Ensimmäiset tuotteet – villaiset vauvanvaatteet – ovat edelleen myynnissä päivitettyinä versioina.
Valikoimiin on luomukuiduista valmistettujen vaatteiden ja asusteiden rinnalle tullut kodin tuotteita, kuten tyynyjä, patjoja, peittoja, lampaantaljoja ja joogamattoja.
”Pyrimme olemaan ketteriä ja vastaamaan kysyntään”, Ossi sanoo.
Korona-pandemian iskiessä Ruskovilla viritti ketteryytensä äärimmilleen. Kun moneen Euroopan maahan tuli maskipakko, yritys pysäytti kaiken muun tuotantonsa ja keskittyi maskien valmistamiseen.
Kun ihmiset alkoivat viettää enemmän aikaa kotona ja luonnossa, myös muiden Ruskovillan tuotteiden myynti vilkastui.
Myös tuleville sukupolville
Ompelimon vieressä sijaitsevat varasto ja pakkaamo. Ruskeita pahvilaatikoita on rivissä ja pinossa hyllymetreittäin. Nimilaput kertovat tarkasti, mitä laatikot sisältävät: vauvan myssyjä, poolopaitoja, lapasia, vaippahousuja, pitkähihaisia silkkipaitoja...
Täältä valmiit tuotteet lähtevät tilaajille.
”Ruskovilla on ollut aina oman tiensä kulkija. Avasimme postimyynnin rinnalle verkkokaupan jo vuonna 1999”, Ossi sanoo.
Tuotanto on haluttu pitää laadun takaamiseksi Suomessa ja omissa käsissä. Vuonna 2019 viimeistenkin raaka-aineiden osalta siirryttiin ainoastaan luomulaadun käyttöön. Ossin mukaan luomumateriaalit, korkea laatu ja läpinäkyvä lähituotanto ovat tänään ajankohtaisempia kuin koskaan.
”Eettiset kysymykset kiinnostavat yhä useampia. Haluamme tehdä työtämme niin, että säästämme maapalloa myös tuleville sukupolville.”
Ossin mukaan kuluttajat ostavat heidän tuotteitaan juuri siksi, että ne tiedetään eettisiksi ja terveellisiksi.
”Iho on ihmisen suurin elin. Ei ole samantekevää, minkälaista materiaalia ihoa vasten pitää.”
Vaikka toimitusjohtaja iloitsee yrityksen hyvästä kasvusta, ääretön ja jatkuva kasvu ei ole Ruskovillalle itseisarvo. Ossin mielestä maailmaa tulisi kehittää siihen suuntaan, että tavaroita ostettaisiin vain tarpeeseen.
”Kun ostaa laatua, tuote palvelee käyttäjäänsä oikealla hoidolla vuodesta toiseen.”
Ruskovillalla on myynnissä vaatelaastareita ja paikkalappuja, joilla kulunutta vaatetta voi korjata.
”Uskon, että vaatteiden huoltaminen ja korjaaminen jatkuvan uuden ostamisen sijaan on lopulta myös bisnesajattelun kannalta järkevää.”
Puhallus yhteiseen hiileen
Matkan varrelle mahtuu vaikeitakin aikoja. 1990-luvun alun lama koetteli myös Ruskovillaa. Vaikka kotimaan markkinat romahtivat, vienti piti yrityksen elossa. Perheyrityksessä on totuttu puhaltamaan yhteiseen hiileen.
”Kaikesta aina lopulta selviää”, Ossi sanoo.
Ruskovillan tulevaisuus näyttää valoisalta. Taloon on palkattu uutta polvea oppimaan kokeneiden ammattilaisten rinnalle. Ossi kertoo, että yritys on viime vuosina luonut jatkuvasti uutta.
Uusin aluevaltaus on Metsä-tuotteet, jotka sisältävät metsien hyödyllisiä mikrobikantoja. Kansainvälinen tutkimusprojekti on kyennyt osoittamaan, että varhainen altistuminen luonnon mikrobeille on yhteydessä vähäisempään autoimmuunisairauksien, kuten allergioiden, astman ja tyypin 1 diabeteksen esiintyvyyteen.
”Toimme ensimmäisenä maailmassa markkinoille koko perheen alusvaate- ja asustemalliston, johon on lisätty Suomessa kehitettyä ja patentoitua Re-Connecting Nature -metsäuutetta. Aiemmin luonnon mikrobeja on onnistuttu lisäämään muun muassa kosmetiikkaan.”
Yritysmummo Anneli innostuu, kun puhe kääntyy Ruskovillan uuteen tuotesarjaan.
”On mahtavaa, että terveyttään voi hoitaa ravinnon ja ympäristön lisäksi myös vaatteilla. Ihmiset voivat altistua hyödyllisille mikrobeille helposti ja turvallisesti myös kaupunkiympäristössä. Uskon, että näille tulee olemaan kysyntää.”
Myös Ossi luottaa siihen, että vanhassa meijerissä Artjärvellä surisee jatkossakin ompelukone.
”Muutamme maailmaa paremmaksi vaate kerrallaan. Kuluttajat ovat yhä tietoisempia valinnoistaan ja he ovat heränneet etsimään vaihtoehtoja kertakäyttömuodin rinnalle.”
Hoida oikein luonnonkuituja
Villa ja silkki ovat erinomaisia lämmöneristäjiä. Ne tuntuvat viileiltä kuumassa, ja lämmittävät kylmällä säällä. Ne voivat imeä itseensä kosteutta, kuten haihtuvaa hikeä, tuntumatta nihkeiltä.
Hyvä hoito on tärkeä osa vaatteen ekologiaa, sillä se pidentää tuotteiden käyttöikää huomattavasti. Tuuletus raikastaa luonnonkuituja. Tahrojen poistoissa voi käyttää esimerkiksi sappisaippuaa.
Puhtaat luonnonkuidut maatuvat osaksi luonnon kiertokulkua.
Ruskovilla
Yritys: Vuonna 1981 perustettu perheyritys Artjärvellä Päijät-Hämeessä.
Arvot: Läpinäkyvyys, ympäristön kunnioittaminen ja vastuullisuus.
Valmistus: Kuukausipalkkaiset ammattilaiset valmistavat suurimman osan Ruskovillan tuotteista. Osa tuotteista, kuten lampaantaljat, pesuaineet ja joogamatot, tulevat pitkäaikaisilta yhteistyökumppaneilta etupäässä Euroopasta ja Uudesta-Seelannista. Neulonta sekä villasukkien ja vuodevaatteiden valmistus tapahtuu kotimaisten alihankkijoiden kautta.
Hävikki: Ylijäämätilkuista tehdään uusia tuotteita. Yrityksessä saadaan hyödynnettyä 30 % hävikistä. Tuotannossa ylijääneet vaaleat merinovillatilkut karstataan vuodevaatteiden täytevanuksi ja villafleecen hulpioreuonoista valmistetaan matonkuteita.
Vienti: Noin 10–15 prosenttia Ruskovillan tuotteista myydään ulkomaille. Parhaimmillaan vienti on ollut 30 prosenttia myynnistä.