Terve.fi

Perheen tulotaso voi heijastua lapsen sydänriskeihin aikuisena

Perheen tulotaso voi heijastua lapsen sydänriskeihin aikuisena

Lapsi, joka kasvaa pienituloisessa perheessä saattaa sairastua todennäköisemmin aikuisena sydänsairauksiin. [node:summary]
Mainos

Alhainen sosiaalinen ja taloudellinen asema saattaa suomalaistutkimuksen mukaan vaikuttaa pitkäaikaisesti lapsen terveysriskeihin ja mahdollisesti altistaa myöhemmin sydänsairauksille.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa JAMA Pediatrics -lehdessä, ja sen perusteella pienituloisten perheiden lapsilla on aikuisena todennäköisemmin suurempi vasemman sydänkammion massa, mikä on yhdistetty muun muassa sydämen vajaatoiminnan vaaraan. Myös sydänkammion diastolinen toiminta oli heikompaa pienituloisten kuin suurituloisempien perheiden jälkeläisillä.

Aiemmissa tutkimuksissa lapsuuden sosioekonominen asema on yhdistetty mm. sydän- ja verisuonitauteihin liittyviin valtimomuutoksiin, mutta sydämen vajaatoimintaan viittaavat havainnot ovat olleet vähäisempiä. Yhdessä aikaisempien havaintojen kanssa nyt julkaistut tulokset korostavat lapsuuden merkitystä sydän- ja verisuonitautien synnyssä.

Tutkimus on osa koko maan kattavaa Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät tutkimusta, jossa 1 900 henkilöä on seurattu 31 vuoden ajan. Seurannan alkaessa osallistujat olivat 3-18-vuotiaita. Yhteydet eivät selittyneet iällä, sukupuolella, sydän ja verisuonitautien perinteisillä riskitekijöillä tai aikuisiän tulotasolla.

Lähde:

JAMA Pediatrics -lehti

Lue lisää:

Köyhä lapsi tuntee jäävänsä jostain paitsi

Näin köyhyys vaikuttaa lapsen aivoihin ja koulumenestykseen

Tutkimus: köyhyys lisää kuolemia

Julkaistu: 28.6.2017