Apu Terveys

Vaimo muutti muusikko Pate Mustajärven elämän: ”Ilman vaimoani Tiinaa en olisi ehkä enää olemassa”

Vaimo muutti muusikko Pate Mustajärven elämän: ”Ilman vaimoani Tiinaa en olisi ehkä enää olemassa”
Muusikko Pate Mustajärven kone ei enää käynnisty aamuisin yhdellä rykäisyllä, mutta esiintyessä hän tuntee itsensä nuoreksi. Parisuhde on tuonut elämään tasapainon. Lue Paten neljä ajatusta ikääntymisestä!
Julkaistu: 5.11.2021

Äreä leijonaherra on erakoitunut kartanoonsa, mutta häntä yritetään saada taas keikoille. Onhan kyseessä legendaarinen rokkitähti. Joulun alla ensi-iltaan tulee animaatioelokuva Sing 2, jossa äänen leijonalle antaa yhtä legendaarinen Pate Mustajärvi. Hän ei ole äreä, vaan sävyisä ja onnellinen mies.

– Mielenkiintoinen tehtävä! Alkuperäisversion ­äänenä on Bono, ja Universal Pictures -elokuvayhtiö hyväksyi minut saatuaan ääninäytteeni. Soundini ­sopii kuulemma hyvin tähän rooliin, Pate Mustajärvi kertoo.

Pate ja Popeda lähtivät juhannuksen jälkeen fes­tarikiertueelle. Se maistui koronan aiheuttaman pitkän keikkatauon jälkeen. Tekeillä on myös kirja, joka kertoo Paten vuosien varrella kirjoittamista teksteistä. Mennyt maailma on tarinassa vahvasti läsnä.

Tarinoita hän kertoo myös ensi keväänä alkavalla teatterikiertueella. Sen nimi on hieman Tapio Rautavaaran laulua mukaillen Tämä(kin) tarina on tosi.

– Lavalla on vain säestäjä ja minä. Popedan kei­koilla ei jutella, mutta teatterikiertueellani kerron tarinoita laulamisen ohella. Tarinat kertovat esittämieni biisien taustoista ja synnystä. Hämmästyin ja ilahduin siitä, miten luontevaa on tarinoida tarkasti kuuntelevan yleisön edessä.

Pate sanoo, että onneksi Popeda on sallinut hänelle syrjähypyt soolo­artistina. – Ne ovat henkireikä ja tärkeä osa muusikon mielenmaisemaa.

Pate Mustajärven neljä ajatusta ikääntymisestä

1. Tämä rakkaus oli tarkoitettu

”Ilman vaimoani Tiinaa en olisi ehkä enää olemassa. Tapasimme Tammer­festissä kesällä 2013, kun Popedan rumpali ja hänen brittirouvansa järjestivät tarkoituksella tapaamisemme.

Uskon, että juuri näin oli tarkoitettu. Tiina ei päästänyt kädestäni irti, vaikka hän tosin väittää, etten minä päästänyt hänen kädestään irti.

Seurustelimme seitsemän vuotta ja naimisiin menimme vuosi sitten. Meidän kombinaatiomme on hyvä. Tiina on raudanlujana ammattilaisena myös henkilökohtainen managerini, ja hän pitää huolen siitä, etten enää tee tyhmiä sopimuksia.

Tiina on opettanut minua sanomaan ei, kun niin pitää sanoa, ja minä Tiinalle ehkä kärsivällisyyttä. Minullahan on lehmän hermot, mutta Tiina sata­prosenttisena lappilaisena leimahtaa hetkessä.

Elämme hyvää arkea yhdessä. Viimeiset puoli­toista vuotta ovat kuluneet kahden kesken koti­oloissa. Emme ole käyneet missään, eikä meillä ole käynyt juuri ketään.”

Ennen kesäkiertuetta Pate teki Mustajärven mökilleen pottumaan mies ja kuokka -meiningillä. – Onneksi apuna oli naapurin mies. Oman maan potut on miltei jo syöty.

2. Kaikki on hyvin, kun jalka nousee

”On käsittämätön tsäkä, että harrastuksesta tuli ammattini. 1970-luvun alussa oli aivan itsestään selvää, mikä minusta tulee. Päätöksen tein kuunneltuani Led Zeppelinin kakkosalbumia. Musiikki, joka kolahtaa 14-vuotiaana, kolahtaa koko elämän ajan.

Minulle on tärkeää, että Popeda soittaa lujaa ja ­oikeilla soittimilla sekä esiintyy äidinkielellä. Ensimmäisen soololevyni tein vuonna 1984. Sooloura on ollut Popedan rinnalla tärkeä osa elämääni ja uraani.

Minulla oli ikäkriisi viisi vuotta sitten, kun täytin 60 vuotta. Ajoin moottoripyörällä mökiltä huoltoasemalle ja päätin, että jos jalka nousee vielä pyörän yli, niin kaikkihan on hyvin. Kriisi kesti viisitoista minuuttia. Syntymäpäiviäni en juhli.

Työn vastapainoksi on tärkeää osata rentoutua. Lukeminen on minulle tärkeää, ja luen mitä vain Dostojevskistä Asterixiin. Opin lukemaan 4-vuo­tiaana ja olen lukenut siitä lähtien.

Yksi rentoutumiskeino on yhä moottoripyöräily. Kun viime kesäkuun keikat kaatuivat, otin kuukaudeksi hirvittävän ison ja äänekkään moottoripyörän. Tiina oli ensimmäistä kertaa huolissaan muutaman tunnin reissuistani. Ettei vaan mitä satu!”

3. Lavalla edelleen murrosikäinen

”Joka maanantaiaamu meille tulee kello yhdeksän kaksi lapsuuden­kaveriani Tampereen Ikurista. Olemme tunteneet toisemme kolmivuotiaasta asti. Teemme kahden tunnin pituisen sauvakävelylenkin, jonka aikana maailman asiat pannaan järjestykseen.

Vaikka olisin tullut Utsjoelta keikalta edellisenä yönä, sauvakävelylenkkiä ei siirretä. Sillä saadaan viikko hyvin käyntiin. Tavoitteeni on pysyä terveenä. Sauvakävely pitää miehen kunnossa.

Ikä tuntuu siinä, että palautuminen on hitaampaa. Aamurutiinit ovat nykyään hartaammat ja pidemmät, sillä kone ei enää lähde liikkeelle yhdellä rykäisyllä. Tosin keikalla lavalla olen kuin murrosikäinen. Esiintyessä ei ikä paina.

Monella kaverillani on operoitu polven tekoniveliä ja korjattu sydämen komppia pallolaajennuksilla. Minulla ei ole onneksi ollut näitä vaivoja, vaikka 1980–90-lukujen elämäntapani eivät olleet ihan terveimmästä päästä. Neljäkymmentäneljä vuotta keikoilla on myös tehnyt tehtävänsä kuulooni, mutta tinnitusta minulla ei ole. Rouva tilasi jo ajan kuulotutkimukseen, mutta siirsin sitä!”

”Unelma hyvästä ja tasapainoisesta elämästä on toteutunut.”
Pate Mustajärvi

4. Enää ei tarvitse paeta mitään

”Unelma on vähän vaikea sana, mutta olisiko yksi unelma toteutunut työs­säni? Saan tehdä, mistä tykkään.

Ennen Tiinaa olin mennyt koko ajan jotain pakoon. En tiedä, mitä pakenin, mutta olin levoton. Nyt en lähde mukaan kaikkiin hölmöilyihin. Unelma hyvästä ja tasapainoisesta elämästä on toteutunut. Saan elää ja vanheta hyvän puolison kanssa.

Isänä olin poissaoleva, aina tien päällä. Rytmi oli keikka, studio, keikka, studio ja välissä myös baarit. Minulla on onneksi hyvät välit tyttäreeni Jenniin ja poikaani Tarmoon. Jennin kanssa käyn kerran viikossa sauvomassa. Hän myös haksahti samalle uralle kuin minä. Tarmo ei, hän tekee traktoreita ja on ­koneiden kanssa todellinen ekspertti.

Tarmolla on pienet tytöt Selma ja Minttu. Ehkä olen ihan hyvä vaari, koska saan kutsun tyttöjen synttäreille.”

Pate Mustajärvi

Ikä: 65 vuotta.

Ammatti: muusikko.

Perhe: vaimo Tiina, kaksi aikuista lasta, kaksi lastenlasta ja Tiinan tytär sekä koira.

Harrastukset: lukeminen, sauvakävely ja moottoripyöräily.

Kommentoi »