Hyvinvointi

Parisuhdeholisti on vaaraksi omalle suhteelleen

Kun puhutaan parisuhdetragedioista, ensimmäisenä tulee monelle mieleen Romeon ja Julian tarina, jossa parisuhde on niin tärkeä molemmille, että se johtaa kummankin kuolemaan.

Teksti Mika Luosujärvi
7.10.2011 Terve.fi

Kun puhutaan parisuhdetragedioista, ensimmäisenä tulee monelle mieleen Romeon ja Julian tarina, jossa parisuhde on niin tärkeä molemmille, että se johtaa kummankin kuolemaan. Itse asiassa moni parisuhde päättyy oikeassakin elämässä sen vuoksi (vaikkakaan ei niin traagisesti), että parisuhde tulee ihmistä itseään tärkeämmäksi. Ilmiötä eron takana kutsutaan parisuhderiippuvuudeksi.

Amerikkalaissivusto WebMD:n mukaan parisuhderiippuvuus ei välttämättä johda eroon tai tragedioihin. Se kuitenkin voi vaikeuttaa normaalia elämää, kun ihminen ei voi nauttia elämästä täysin mitoin. Riippuvuus johtaa yleensä siihen, että parisuhde menee oman edun edelle.

Suhteeseen ei mahdu kuin yksi parisuhdeholisti, ja yleensä tällaisia suhteita pidetäänkin yksisuuntaisina: toinen osapuoli on usein joko alkoholisti tai omissa oloissaan viihtyvä, passiivinen toimija, joka ei juurikaan osoita kiinnostusta toista kohtaan. Tätä ongelmaa parisuhderiippuvainen yrittää “korjata” siinä onnistumatta.

Vaikka on helppo kuvitella, että addikti ajattelee tässä tapauksessa vain toisen parasta, tilanne on usein juuri päinvastainen. Parisuhderiippuvuus on hyvinkin lähellä eräänlaista käänteistä narsismia, sillä riippuvainen hakee toiselta osapuolelta huomiota ja saa sitä vain parisuhteesta, samalla kun hän ei kykene rakastamaan itseään. Addikti saa siis tyydytystä toisen ihmisen kautta.

Mistä sitten tietää, onko itse parisuhderiippuvainen? Kannattaa kysyä itseltä seuraavia kysymyksiä:

1. Onko suhde minulle tärkeämpi kuin minä itse?

Rakkaus saa aikaan pyyteettömyyttä, mutta rajansa kaikella. Jos sinusta tuntuu, että tuhoat itsesi tekemällä jotain parisuhteen vuoksi, mutta tunnet teon pakolliseksi, silloin olet riippuvainen.

2. Minkä hinnan maksan kumppanini seurasta?

Jos parisuhde on todella tärkeä, ajattelet myös itseäsi ennen yhteisiä tuokioita. Jos sinusta tuntuu, että tunnet velvollisuutta joka asiasta, olet pahassa jamassa.

3. Kannanko ainoastaan minä korteni kekoon parisuhteen puolesta?

Jos toinen ei edes yritä, onko sinunkaan järkeä yrittää?

Lähde: WebMD.com

Lue myös:

Mistä tietää, onko uusi kumppani narsisti?

4 vinkkiä parisuhdeongelmien ratkaisemiseksi

Narsistin kanssa elänyt: ” Kumppanini sai minut uskomaan, että ansaitsen kuolla!”

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi