Terveys

Parasomnia saa ihmisen kävelemään, kauhistumaan tai ajamaan autoa unessa

Parasomnia eli unen aikana tapahtuva poikkeava toiminta hoituu useimmiten lääkkeettömästi. Neurologi Gabriele Sved Helsingin uniklinikalta vastaa yleisimpiin parasomniaa koskeviin kysymyksiin.

Teksti Liisa Talvitie
Kuvat iStock
17.12.2020 Apu Terveys

Millaisia oireita parasomniassa on?

Parasomnia tarkoittaa poikkeavaa toimintaa unen aikana. Sellaiseksi lasketaan esimerkiksi unissakävely, kauhukohtaukset ja painajaiset. Parasomnia tapahtuu unen aikana. Jos kyseessä on non-REM-parasomnia, se liittyy yleensä syvään uneen. REM-parasomnia tapahtuu REM-unen aikana.

Ihmiset voivat herätä osittain ja tehdä jotain – pedata sänkyä, silittää vieressä olevaa tai vaikkapa lähteä keittiöön tekemään voileipää. Tyypillisesti ihminen ei jälkeenpäin muista tästä mitään, mutta jos hän herää kunnolla, tilanteen saattaa myös muistaa.

Jotkut voivat jopa lähettää viestejä unissaan tai lähteä ajamaan autolla, mikä on toki harvinaisempaa.

Miten parasomniaa ­hoidetaan?

Unen huolto ja lääkkeettömät hoitokeinot riittävät useimmiten – eli muutetaan elämäntapoja. Kofeiini pitää jättää pois iltaisin, ja myös alkoholia olisi vältettävä. Nukutaan säännöllisesti ja tarpeeksi. Stressinhallintakeinot on tärkeää käydä läpi.

Nukahtamislääkkeet voivat aiheuttaa unissakävelyä, joten ne eivät sovi hoitokeinoksi. Lääkityshoito on harvemmin tarpeen, kunhan elämäntapamuutokset on tehty.

Onko parasomnia ­yleisempää lapsilla ja nuorilla kuin aikuisilla?

Kyllä, mutta asiaa ei välttämättä lähdetä selvittämään, jos oireilu ei ole rajua. Esimerkkinä voisi olla tilanne, jossa lapsi avaa ikkunan unissaan tai lähtee asunnosta ulos.

Jos oireilu on huolestuttavaa tai siihen liittyy myös muita ongelmia, kuten päiväväsymystä tai vaikeuksia koulussa, suositellaan käyntiä erikoislääkärin vastaanotolla.

Miten unitutkimus ­tehdään?

Ensin kokenut erikoislääkäri tutkii huolellisesti potilaan sairaushistorian läpi. Sen jälkeen voidaan tehdä unipolygrafia eli yhden yön tarkka unirekisteröinti. Siihen kuuluvat aivosähkökäyrä, hengitysmittaukset, EKG, EEG, jalkojen liikehdinnän tutkimus ja videokuvaus infrapunakameralla.

Miten tutkimus voi paljastaa kasvaimen aivoissa?

Aivosähkökäyrässä ja myös lääkärin kliinisessä tutkimuksessa voidaan nähdä paikallispoikkeavuuksia, kuten jännerefleksien epäsymmetrisyyttä ja toispuolista kömpelyyttä. EEG:ssä voi ilmetä niin sanottu ­pesäkelöydös.

Tällaisten löydösten ­perusteella määrätään aivojen magneettikuvaus, jossa nähdään mahdollinen kasvain. Aivokasvain on kuitenkin hyvin harvinainen löydös parasomniaselvitte­lyssä.

Mitä muita sairauksia tutkimuksessa voidaan löytää?

Unitutkimus voi paljastaa muun muassa epilepsian tai uni­apnean.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi