Terve.fi

Papilloomatesti paljastaa syöpävaaran herkemmin kuin papa

Papilloomatesti paljastaa syöpävaaran herkemmin kuin papa
Julkaistu: 5.5.2010

Kyseessä on ensimmäinen kohdunkaulan syövän seulontatutkimus, jossa on arvioitu papilloomavirustestiä (HPV-DNA) perinteiseen irtosolukokeeseen (Papa) verrattuna väestötasolla.

Tutkimuksessa 58 000 naista kutsuttiin kohdunkaulan syövän seulontaan Etelä-Suomessa 2003 -2005. Naiset jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä osallistui perinteiseen seulontaan, jossa otetaan irtosolukoe eli niin sanottu Papa-testi. Toinen ryhmä testattiin HPV-DNA-testillä, joka havaitsee papilloomaviruksen aiheuttamat tulehdukset.

Seulontatiedot yhdistettiin Suomen Syöpärekisteriin 2003-2007. Suomen Syöpärekisteri kerää tiedot sekä kohdunkaulan syövistä että kohdun limakalvon vahvoista esiastemuutoksista (CIN3), joissa syövän vaara on suuri.

Varsinaisia kohdunkaulan syöpiä löytyi Papa-ryhmässä kahdeksan ja HPV-DNA-ryhmässä kuusi. Limakalvon vakavia CIN3-muutoksia Papa-ryhmässä oli 53 ja HPV-DNA-ryhmässä 76. Kohdunkaulan syöpä on estettävissä, jos syöpää ennakoiva limakalvon muutos hoidetaan.

Tutkijat tähdentävät, että HPV-DNA-testi voi antaa vääriä hälytyksiä. Suunnilleen puolet seulonnassa todetuista esiasteista etenisi syöväksi saakka. Tästä syystä HPV-testin seulontakäyttö tuleekin rajata ainoastaan satunnaistettuun väestöpohjaiseen ohjelmaan.

“Seulontaohjelman organisointi vaatii keskitettyä, valtakunnallista päätöksentekoa. Nykyinen kuntien järjestämä kilpailutus seulontatyön tarjoajille tulisi organisoida ja suunnitella nykyistä paremmin. Tulevaisuudessa pitää keskittyä entistä selvemmin työn laatuun”, sanovat Ahti Anttila ja Pekka Nieminen. Heidän mielestään nykyinen seulontaohjelma on liian hajautettu.

Kustannustehokkuuden kannalta on tärkeää, että kohdunkaulasyövän seulonnan arviointiin ja sitä koskevaan päätöksentekoon voitaisiin kytkeä myös muut, seulonnan ulkopuolella tehtävät, vastaavat diagnostiikkatestit ja palvelut.

Kohdunkaulan syöpä on yksi lakisääteisistä seulontasyövistä. Kunnat tarjoavat maksuttoman seulontatestin viiden vuoden välein. Seulonta-asetus koskee 30-60-vuotiaita naisia, mutta monissa kunnissa kutsutaan jo 25-vuotiaat naiset testeihin, koska kohdunkaulasyöpää esiintyy aiempaa enemmän alle 40-vuotiailla naisilla.

Suomalaiset väestöpohjaiset seulontaohjelmat ovat jatkuvan arvioinnin ja kehityksen kohteena. Kohdunkaulan syöpää on Suomessa seulottu 1960-luvulta asti. Euroopan Unionin jäsenmaissa kohdunkaulan seulontaohjelmien kohdeväestö on jo noin 130 miljoona naista.

Kohdunkaulan syöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 150 naista. Seulontaohjelman ansiosta maailmassa naisten toiseksi yleisin syöpä on meillä hyvin harvinainen. Kohdunkaulan syövän aiheuttaa ihmisen papilloomavirus (HPV) ja myös tupakointi lisää syövän vaaraa. Säännöllinen kondominkäyttö vähentää tautivaaraa merkittävästi.

Kommentoi »