Terve.fi

Papilloomarokote ehkäisee terveiden naisten kohdunkaulan syöpiä

Papilloomarokote ehkäisee terveiden naisten kohdunkaulan syöpiä
Naisten papilloomavirusrokote ehkäisee tehokkaasti [elink=http://www.poliklinikka.fi/?page=9901573]kohdunkaulan syövän[/elink] esiasteita ja papilloomaviruksen aiheuttamia sukupuolielinten sairauksia.
Julkaistu: 29.5.2007

Tutkimukset olivat rokotteen valmistajan rahoittamia.

Ihmisen papilloomavirus eli HPV on vastuussa suurimmasta osasta kohdunkaulan syövistä, joten siltä suojaaville rokotteille on tarvetta. Tutkimuksissa käytetty rokote oli HPV:n muotoja 6, 11, 16 ja 18 vastaan. Muodot 16 ja 18 aiheuttavat noin 70 prosenttia kohdunkaulan syövistä.

Kolmen vuoden seurannassa kolmen rokotteen sarja suojasi lähes sataprosenttisesti HPV-16- ja HPV-18-virusten aiheuttamilta kasvaimen esiasteilta, mutta tämä koski vain naisia, joilla ei vielä ollut HPV-tartuntaa tutkimuksen alussa. Kun tehoa tarkasteltiin ryhmässä, jossa oli myös mahdollisia viruksen kantajia, teho tippui 44 prosenttiin. Vaikutus pieneni vielä 17 prosenttiin, kun tarkasteltiin kaikkia naisia ja kaikkien HPV-muotojen aiheuttamia kohdunkaulan syövän esiasteita.

Vaikka tutkittu HPV-rokote vaikuttaa tehokkaalta, se on todennäköisesti liian kallis suurimmalle osalle kehitysmaiden asukkaista, joilla rokotteen tarve olisi suurin. Länsimaissa rokotteen tarvetta vähentää toimivat ja kattavat seulonnat, joiden ansiosta kohdunkaulan syöpä on saatu jo vähenemään. Rokotteen pitkäaikainen turvallisuus ja suojan kesto ovat myös selvittämättä.

Tutkimukset teki pääosin sama tutkijaryhmä ja niissä hyödynnettiin samaa aineistoa, joka koostui 12 000:n 15-26-vuotiaan naisen tiedoista. Naiset oli satunnaistettu saamaan joko kolme annosta HPV-rokotetta tai lumevalmistetta. Naisia seurattiin keskimäärin kolme vuotta.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2007. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kielto koskee materiaalin käyttöä frame-tekniikalla, linkittämällä suoraan tähän tiedostoon sekä kaikkeen muuhun toimintaan mm. cache- ja proxy-tekniikalla. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen muillakin tavoilla kielletään. Tämä koskee myös tulostusta ja tallennusta muuhun kuin yksityiseen käyttöön.

Kommentoi »