Terve.fi

Paksusuolen syövän oireet voivat olla huomaamattomia

Varhaisessa vaiheessa paksusuolen syöpä voi jäädä huomaamatta, koska se ei yleensä aiheuta ollenkaan oireilua.

Yleisimpiä paksusuolen syövän oireita ovat mahakipu, verta ulosteessa, muutokset suoliston toiminnassa, kuten esimerkiksi tihenevä ulostamisen tarve tai tunne siitä, ettei suoli tyhjene kokonaan, väsymys sekä joissain tapauksissa selittämätön painon putoaminen.

Joskus paksusuolen syöpä ei oireile ollenkaan ja oireet ovatkin usein riippuvaisia siitä, missä kohtaa suolessa syöpä on.

Paksusuolen alkuosa sijaitsee vatsan oikealla puolella. Tällä alueella sijaitseva syöpä saattaa vuotaa verta, jolloin ulosteesta löytyykin verta. Se voi myös aiheuttaa anemiaa, mukaan lukien väsymystä ja heikkoutta. Veren määrä voi olla vähäistä tai se voi olla niin hyvin sekoittunutta ulosteeseen, että sen erottaminen on hankalaa ja uloste voikin näyttää täysin normaalilta.

Poikittainen paksusuoli kulkee vaakasuunnassa oikealta vasemmalle. Kyseisellä alueella sijaitseva syöpä voi aiheuttaa mahakramppeja. Laskeva kolooni sekä sigmasuoli sijaitsevat vasemmalla puolella vatsaa. Ohut uloste ja kirkkaan punainen veri ulosteessa voivat olla merkkinä tämän alueen syövästä.

Edellämainitut oireet eivät tarkoita, että itsellä on paksusuolen syöpä. Samoja oireita voivat aiheuttaa monet muutkin sairaudet, kuten esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä, erilaiset polyypit, divertikuliitti, mahahaava tai vaikka salmonella. Aiheesta kertoo WebMd.

Julkaistu: 3.7.2008
Kommentoi »