Terve.fi

Painonpudotus auttaa kroonisissa maksasairauksissa

Painonpudotus auttaa kroonisissa maksasairauksissa
Ylipaino on maksasairauksia vaikeuttava riskitekijä. Esimerkiksi rasvamaksa tai hepatiitti voivat edetä ylipainon takia.
Julkaistu 28.6.2006

Australialaisen interventiotutkimuksen mukaan painon pudotus ja tavoitepainossa pysyminen edesauttaa kroonisten maksasairauksien hoitoa ja parantaa ennustetta.

Tutkimuksessa 31 ylipainoista potilasta, joilla oli todettu rasvamaksa, laihduttivat kolmen kuukauden ajan. Sen jälkeen he kävivät ravitsemusterapeutin vastaanotolla viikoittain ensimmäisen kolmen kuukauden aikana ja sen jälkeen kuukausittain yhdeksän kuukauden ajan.

He myös harrastivat aerobista liikuntaa 2,5 tuntia viikossa koko tutkimuksen ajan. Ennen tutkimusta potilaista vain 10 oli harrastanut liikuntaa.

Lopettaessaan 15 kuukauden ohjelman 21 potilasta oli saavuttanut tavoitepainon laihtuen keskimäärin 9,4 prosenttia kehon painosta ja pysynyt tavoitepainossa.

Seerumin ALAT-arvojen lasku korreloi merkitsevästi painon laskun kanssa. Tavoitepainossa pysyneiden ALAT oli keskimäärin alempi kuin tutkimuksen alussa. Niillä kymmenellä potilaalla, jotka lihoivat, ALAT-arvoissa ei havaittu muutosta.

Painon laskun havaittiin parantavan elämänlaatua ja insuliiniarvoja. Painokontrolli paransi edelleen veren insuliiniarvoja. Laihtuneet potilaat harrastivat tunnollisemmin liikuntaa, ja heidän insuliinitasonsa olivat selvästi korkeammat kuin tutkimuksen alussa.

14 potilaalta otettu maksabiopsia (välillä 6-9 kuukautta) osoitti, että maksan rasvoittuminen oli selvästi vähentynyt. Tutkimustulos korostaa painonhallinnan ja liikunnan merkitystä kroonisissa maksasairauksissa.

Lähde: Gut 2004;53:413-419

Tällä palstalla julkaistaan Coronaria Oy:n terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettuja referaatteja kiinnostavista tutkimuksista.

Kommentoi »