Terve.fi

Paha turvotus - milloin oireita ei kannata enää sivuuttaa?

Paha turvotus - milloin oireita ei kannata enää sivuuttaa?
Turvotus voi olla merkki jostain vakavammasta. Milloin turvotus on vaarallisen sairauden oire?
Julkaistu 8.5.2016

Turvotus saattaa olla merkki vakavasta vaivasta, jos se ei helpota. Mutta mistä tietää, milloin turvotus onkin oire vaarallisesta sairaudesta? Everydayhealth listasi vaaralliset oireet ja mahdolliset syyt niiden takana.

Varoitusmerkkejä turvotukseen liittyen ovat:

Painon laskeminen

Jos paino laskee ilman minkäänlaista ruokavalion muutosta ja samaan aikaan turvottaa jatkuvasti, on syytä huolestua. Varsinkin silloin herätyskellojen tulisi soida, jos paino putoaa yli 10 prosenttia ruumiinpainosta. Syynä voivat tällöin olla esimerkiksi ruuansulatuselinten kasvaimet.

Askiitti

Askiitti kehittyy yleensä pitkäaikaisen maksasairauden myöhäiskomplikaationa. Se tarkoittaa nesteen kertymistä vatsan tai lantion alueelle. Nestettä voi kertyä niin paljon, että esimerkiksi nainen voi vaikuttaa olevan raskaana. Maksasta johtuvana ongelmana askiittia ei kannata sivuuttaa.

Vaikea vatsakipu

Jos vatsakipu ja turvotus alkavat samanaikaisesti ja kipu on kovaa, lääkäriin pitää lähteä heti. Syynä voi olla esimerkiksi suolitukos, joka vaatii välitöntä hoitoa. Yleensä kipu onkin niin kovaa, että potilas ei näe muuta vaihtoehtoa kuin lähteä päivystykseen.

Verta ulosteessa

Yleensä veri ulosteessa tai vessapaperissa on merkki jostain hieman arkisemmasta vaivasta, kuten peräpukamista, mutta verestä mustaksi muuttunut uloste tai runsas verenvuoto ulostamisen yhteydessä ovat lääkärissä selvitettäviä asioita. Niiden takana voi olla esimerkiksi syöpä.

Kuume

Jos pahaan turvotukseen liittyy kuume, on todennäköisesti kyseessä tulehdus. Se on hoidettava pikimmiten.

Akuutin turvotuksen syy on yleensä huono ruokavalio, eikä taustalta löydy yleensä mitään vakavaa. Mutta mikä voisi pahimmillaan olla pitkään jatkuneen, voimakkaan turvotuksen syy? Ohessa muutamia Everydayhealthin listaamia esimerkkejä.

1. Munasarjasyöpä

Se ei ole todennäköisin syöpä, mutta se on yksi tappavimmista. Kova lantion alueen kipu, alueen turvotus sekä kylläisyyden tunne voivat olla merkkejä naisten viidenneksi yleisimmästä syövästä.

2. Kohdun alueen syöpä

Kohdunrungon tai kohdunkaulan syövät voivat aiheuttaa muiden oireiden, kuten epäsäännöllisen vuodon tai epämääräisen valkovuodon lisäksi myös voimakasta alavatsan turvotusta.

3. Maksasairaus

Maksan sairaus alkaa yleensä oireettomana, mutta esimerkiksi askiitti ja keltatauti ovat yleensä selviä merkkejä maksan ongelmista. Varsinkin askiitin aiheuttama turvotus on huomattavaa. Erittäin runsas alkoholinkäyttö altistaa maksan ongelmille.

4. Divertikuliitti eli paksusuolen tulehdus

Divertikuliitissa divertikkelipussukka paksusuolessa tulehtuu ja aiheuttaa paikallisen tulehduksen vatsaontelossa. Oireisiin kuuluu tavallisesti turvotuksen lisäksi vatsakipu, kuumeilu ja arkuus lantion alueella.

5. Crohnin tauti

Crohnin tauti on autoimmuunisairaus, joka voi oireilla vuosia ennen oikean diagnoosin saamista. Oireita ovat muun muassa vaikea turvotus, ripulointi sekä pahoinvointi ruokailun jälkeen. Sairauteen ei ole lääkettä, mutta oireita voidaan lievittää.

3 kommenttia