Terve.fi

Paasto ja suolentyhjennys

Paasto ja suolentyhjennys
Paastolla tarkoitetaan normaalista ruoasta kieltäytymistä. Nestepaastossa noudatetaan vähäenergistä ruokavaliota, mutta sen ei ole todettu hyödyttävän pitkäaikaisten laihdutustulosten saavuttamista.
28.5.2008

Paastoaja voi kokea virkistyvänsä ja saavansa voimia paastosta. Toisaalta ankara paastoaminen saattaa altistaa syömishäiriöille. Uskonnollisista syistä tapahtuva paasto liittyy henkiseen yhteyteen muiden samaa uskontoa harjoittavien kanssa, ja paaston toteuttamistavat voivat olla hyvin paljon toisistaan poikkeavia.

Fysiologisesti paaston ei ole todettu edistävän terveyttä tai erityisesti puhdistavan kehoa. Monia kaupallisia paastomenetelmiä kauppaavat valmistajat mainostavat kuona-aineiden poistuvan kehosta paaston aikana, mutta jättävät kertomatta, että niitä poistuu muutenkin ulosteiden, virtsan, hien ja hengityksen mukana.

Päinvastoin kuin usein virheellisesti mainostetaan, paastossa elimistö ei ‘vapaudu ylimääräisestä rasvasta ja kuona-aineista’. Itse asiassa monessa paastossa saadaan niin vähän energiaa, että elimistö joutuu ketoosiin ja polttamaan lihaksia saadakseen energiaa perusaineenvaihduntaan.

Niukan paaston aikana paino saattaa laskea nopeasti useita kiloja, mutta painon aleneminen ei johdu rasvakudoksen vähenemisestä, vaan enimmäkseen nesteiden poistumisesta ja lihasten hajoamisesta. Paasto voi siis johtaa elimistön suhteelliseen “rasvoittumiseen”. Erityisesti hyväkuntoisilla ja hoikilla ihmisillä paasto pienentää nopeasti lihasmassaa, sillä jos rasvaa ei ole, energia on pakko ottaa lihaksista.

Lyhyt paasto, joka kestää korkeintaan viikon, ei kuitenkaan kuluta merkittävästi kehon lihasmassaa. Niukkaenergisen nestepaaston painonpudotuksesta alle kolmannes on rasvaa, kaksi kolmannesta muuta, enimmäkseen vettä ja lihasta. Aktiiviliikkujan kannattaa muistaa, että paasto syö aina lihaksia eikä paranna kuntoa.

Vesipaasto ei ole kenellekään suositeltavaa. Niukkaenergiseen nestepaastoonkin pitää perehtyä huolellisesti. Veren sokeriarvot ja verenpaine olisi hyvä tarkistuttaa ennen paastoa. Paastoa ei pidä aloittaa huonossa ravitsemustilassa sairauksien tai laihdutuksen jälkeen, sillä elimistön ravintoainevarastojen pitäisi olla kunnossa ennen paastoa.

Suolentyhjennystä suositellaan paaston aikaisten epämiellyttävien oireiden (mm. päänsärky ja ummetus) välttämiseksi. Suoliston toiminta paaston aikana voi lamaantua, koska suolessa ei ole täytettä. Toisaalta, fysiologisesti ajateltuna paastoajan kannattaisi nauttia jonkin verran veteen sekoitettuja kuituja, jotta suolisto toimisi ilman suolihuuhteluakin.

Suolisto (tai maksa tai muu osa elimistöä) ei paaston aikana ‘vaivu lepotilaan’, vaan sen motiliteetti säilyy, vaikkakin hitaampana kuin kiinteätä kuitupitoista ruokaa syödessä.

Yleiset ohjeet paastoajalle:

  • Älä koskaan paastoa pelkällä vedellä.
  • Valmistaudu paastoon keventämällä ruokavaliota ja syömällä pieniä aterioita useita kertoja päivässä.
  • Suositeltava kesto mehupaastolle on 5 vuorokautta, korkeintaan viikko.
  • Juo riittävästi, noin 2-3 litraa päivässä erilaisia nesteitä, joista noin puolet on energiaa sisältäviä vihannes- ja tuoremehuja ja puolet vettä ja yrttijuomia.
  • Kaupoissa on erilaisia paastopaketteja, joissa on ohjeet mukana.
  • Paaston jälkeen elimistö totutetaan kiinteään ravintoon. Terveellisiä totutteluruokia ovat puurot, marjakiisselit ja erilaiset keitot.

3 kommenttia