Terveys

Päänsärystä eroon oikeanlaisella hoidolla

Suurin osa pääkivusta paranee oikeanlaisella hoidolla. Ensin täytyy tunnistaa, mistä säryssä on kyse.

Teksti Mervi Juusola
Kuvat iStock
17.4.2015

Lähes jokaisen päätä särkee tavalla tai toisella ainakin joskus. Jos olet nainen, päätäsi särkee vielä suuremmalla todennäköisyydellä.

Migreenistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä joka kymmenes mies, naisista jopa joka neljäs. Myös jännityspäänsärky vaivaa useammin juuri naisia. Syytä tähän ei tiedetä varmuudella, mutta neurologian ylilääkäri Markus Färkkilä epäilee, että estrogeenilla eli naishormonilla on osuutta asiaan.

– Naisten migreeni on usein aktiivisempi ja toistuu useammin kuin miehillä. Monella migreeni alkaa kuukautiskierron alussa tai kuukautisten aikana, jolloin elimistön estrogeenitaso laskee.

Päänsärkyä pidetään usein vähäpätöisenä vaivana, vaikka se voi haitata suuresti elämää. Kipu voi olla päivittäistä tai ilmaantua kohtauksittain. Lievä, tasainen kipu ei välttämättä estä normaalien askareiden jatkamista. Mutta joskus särky on niin voimakasta, että se vie kaiken huomion.

Syy selville

Varsinaisia päänsärkysairauksia ovat migreeni, sarjoittainen päänsärky sekä jännityspäänsärky. Päänsärky voi myös olla oire jostain muusta sairaudesta. Se voi olla merkki esimerkiksi aivoverenkierron häiriöistä, kasvojen alueen hermosärystä, purentahäiriöstä tai poskiontelotulehduksesta.

Kaikki päänsärky johtuu Färkkilän mukaan pohjimmiltaan samasta syystä – hermopäätteiden ärsyyntymisestä.

– Hermopäätteitä voi ärsyttää esimerkiksi verisuonten venyminen korkean verenpaineen seurauksena, tietyt lääkeaineet tai vamman seurauksena syntynyt kudosvaurio.

Kipuherkkiä alueita ovat verisuonet, aivokalvot, pääkallon luukalvo, silmät, korvat, hampaat ja lihaksisto . Itse aivokudos ei tunne kipua. Useimmiten päänsärky on vaaratonta. Kotioloissa sitä voi lääkitä tavallisilla kipulääkkeillä ohjeiden mukaan. Jos peruslääkkeet eivät helpota kipua, kannattaa hakeutua lääkäriin. Samoin silloin, jos kipu häiritsee normaalia elämää.  

– Lääkärin vastaanotolla pyritään selvittämään, miten särky alkaa, kuinka nopeasti se pahenee ja liittyykö kipuun muita oireita. Kun diagnoosi löytyy, aletaan etsiä sopivaa lääkitystä.

Färkkilä lohduttaa, että lähes kaikki päänsärky on mahdollista hoitaa lääkkeiden avulla tai tarvittaessa muuttamalla elämäntapoja. Kivun kanssa ei kannata jäädä yksin.

Mars heti lääkäriin!

  • Kipu kohoaa maksimiin sekunneissa, etkä sairasta sarjoittaista päänsärkyä.
  • Saat ”elämäsi kovimman päänsäryn”.
  • Saat ”elämäsi ensimmäisen päänsäryn”.
  • Uudenlainen päänsärky alkaa, kun ponnistat.
  • Sinulla on päänsäryn lisäksi kuumetta, ihoverenvuotoa, olet sekava ja voit huonosti.
  • Päänsäryn aikana oksennat jatkuvasti tai tajuntasi hämärtyy.
Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi