Terve.fi

Päänahan viilentäminen vähentää kemoterapiapotilaan hiustenlähtöä

Päänahan viilentäminen vähentää kemoterapiapotilaan hiustenlähtöä
Kemoterapian aiheuttamaa hiustenlähtöä voidaan vähentää käyttämällä päänahkaa viilentävää laitetta. Lue lisää.
Julkaistu: 1.3.2017

Kemoterapian aiheuttamaa hiustenlähtöä voidaan vähentää käyttämällä päänahkaa viilentävää laitetta. Tuoreiden tutkimustulosten mukaan menetelmä on tehokas ja voisi auttaa monia syöpäpotilaita.

Päänahan viilentämistä on käytetty Euroopassa jo pitkään, mutta Yhdysvalloissa on odotettu tarkempia tutkimustuloksia menetelmän tehosta ja turvallisuudesta. Nyt julkaistut tutkimukset perustuvat vajaan 300 rintasyöpäpotilaan seurantatietoihin.

Viilennyshoidon tavoite on hidastaa verenkiertoa hiusten karvatuppiin ja siten estää kemoterapia-aineen vaikutuksia hiuksiin.

Tutkimuksissa osa potilaista sai päänahan viilennyshoitoa ennen kemoterapiaa, sen aikana ja hoitojaksojen jälkeen. Verrattuna pelkkää kemoterapiaa saaneisiin heistä selvästi useammat säästyivät merkittävältä hiustenlähdöltä. Toisessa tutkimuksessa niin kävi joka toiselle viilennyshoitoa saaneista. Lisäksi huomattavan monet menettivät vain alle puolet hiuksistaan, tulokset osoittivat.

Hiusten tippuminen tuntuu ikävältä varsinkin naispotilaista, joten vähäisempi hiustenlähtö heijastui ymmärrettävästi myös potilaiden kokemaan elämänlaatuun ja itsetuntoon.

Tulokset viittaavat selvästi siihen, että päänahan viilennyshoidot voivat vähentää kemoterapian aiheuttamaa hiustenlähtöä. Hoito vaikuttaisi myös turvalliselta, sillä potilailla havaitut haittavaikutukset olivat lieviä ja ohimeneviä.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Lähteet: JAMA 2017 ja JAMA 2017

Lue lisää:

Kommentoi »