Ovatko ulkoiluvaatteet haitaksi terveydelle?

Ovatko ulkoiluvaatteet haitaksi terveydelle?
Ulkoiluvaatteissa käytetään erilaisia kemikaaleja, joiden avulla vaate hylkii vettä ja likaa sekä suojaa auringon UV-säteiltä. Voiko kemikaaleista olla haittaa terveydelle tai luonnolle?
Julkaistu 7.4.2020

Ulkoiluvaatteet hylkivät usein vettä. Ne saadaan vettähylkiviksi fluoripitoisilla kemikaaleilla tai fluorittomilla hiilivedyillä, silikoneilla ja luonnonvahoilla. Fluoria sisältävät kemikaalit estävät myös öljypitoisen lian kiinnittymisen vaatteeseen.

Vaatteissa voidaan käyttää myös hengittäviä kalvorakenteita, kuten Gore-Texia. Nämä kalvorakenteet suojaavat sateelta mutta päästävät vesihöyryn lävitse.

Vaatteet voivat suojata myös UV-säteiltä. Usein tehdään kemikaalikäsittely titaanidioksidilla vaatteen päällikankaaseen.

Terveyshaittoja voi tulla

Kemikaalit voivat aiheuttaa terveyshaittoja. Asia on kuitenkin monimutkainen. Ulkoiluvaatteissa käytettyjen kemikaalien vaikutuksia terveydelle on hankala tutkia, koska ihmiset altistuvat jatkuvasti eri lähteistä peräisin oleville kemikaaleille. Valmistajan ei tarvitse kertoa vaatteen tuotelapussa sen sisältämistä kemikaaleista.

Osa sadetakeista on valmistettu polyvinyylikloridista eli PVC:stä, jonka pehmentämiseen käytettävien ftalaattien epäillään häiritsevän hormonitoimintaa. Lisäksi ftalaatit aiheuttavat ongelmia vesieliöstölle.

Myös esimerkiksi Gore-Texin valmistuksessa käytetään haitallisia fluoripitoisia kemikaaleja. Gore-Tex on polytetrafluorieteeniä eli Teflonia.

EU:ssa on kielletty fluoripitoisten PFOS-yhdisteiden käyttö tekstiileissä kokonaan. Lisäksi fluoripitoisten PFOA-yhdisteiden käyttöä tekstiileissä on rajoitettu. Siitä huolimatta niille altistumista ei voi välttää. Näitä yhdisteitä on aikoinaan käytetty laajasti eri teollisuuden aloilla. Ne ovat biokertyviä kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi syöpää.

Vähennä ympäristövaikutuksia

Fluoripitoisista kemikaaleista on siirrytty enemmän fluorittomiin niiden aiheuttamien terveys- ja ympäristöhaittojen takia.

Uusina ovat tulleet nanorakenteiset kemikaalit. Niissä kemikaalimolekyyli on pieni, mutta itse kemikaalit voivat olla samoja kuin muissa tekstiileissä. Kemikaalia tarvitaan kuitenkin vähemmän, jonka vuoksi se on ympäristölle parempi valinta. Nanorakenteisten kemikaalien käyttö on silti ongelmallista, sillä tekstiilien kulumisen myötä nanopartikkeleja joutuu hengitysilmaan.

Ulkoiluvaatteissa käytetyt ekomerkit takaavat, että tuotteen valmistuksessa on tehty edes jotain ympäristöhaittojen ehkäisemiseksi. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vaatteissa käytetty kemikaali ei kerry ympäristöön ja on sitä kautta ympäristöystävällisempi. Eri ekomerkkien kriteeristöt voivat poiketa toisistaan.

Valitse laadukas tuote

Osta ulkoiluvaatteet EU:sta. Alueella myytävät tuotteet ovat nykytiedon mukaan turvallisia. Muualta tilatut tuotteet voivat sisältää EU:ssa kiellettyjä ja myrkyllisiksi todettuja kemikaaleja.

Ulkoiluvaatteissa kemikaalit ovat päällikankaassa, joten ne eivät kosketa ihoa. Suurin osa vaatteiden ympäristövaikutuksista syntyy materiaalien ja tuotteiden valmistuksesta. Kuluttajan kannattaa hankkia laadukas tuote, joka kestää käytössä useita vuosia.

Säänkestäviä vaatteita kannattaa pestä mahdollisimman harvoin, sillä osa käytetyistä kemikaaleista irtoaa pesussa.

Asiantuntija: projektitutkija Marja Rissanen/Aalto-yliopisto

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 13/2019.

Kommentoi »