Terve.fi

Osteoporoosin riskitekijät

Osteoporoosin riskitekijät
Mitkä tekijät altistavat osteoporoosille? Onko lääkkeillä vaikutusta osteoporoosin syntyyn? Lue lisää.
Teksti

Julkaistu 27.3.2006

Osteoporoosin riskitekijöitä ovat korkea ikä, varhainen vaihdevuosien ilmaantuminen, vähäinen liikunta, pitkäaikainen niukka kalkin ja D-vitamiinin saanti, runsas tupakointi erityisesti naisilla, matala-painoisuus ja hento ruumiin rakenne sekä perinnöllinen alttius.

Monet sairaudet ja niihin liittyvät lääkehoidot voivat olla myös uhka luustolle. Tällaisia sairauksia ovat reuma, kilpirauhasen vajaatoiminta, lisäkilpirauhasen liikatoiminta, keliakia, vatsalaukun resektio, laktoosi-intoleranssi, anoreksia ja hormonaaliset puutostilat niin miehillä kuin naisillakin.

Yleisesti tiedossa on kortisonin, epilepsialääkkeiden ja useiden nesteenpoistolääkkeiden negatiivinen vaikutus luustoon. Luuston kunto tulisikin tarkistaa jos joku riskitekijöistä on vahva ja erityisesti silloin jos niitä on useita. Erityisen tärkeää se on, jos henkilö saa pienienergisen murtuman, lähisukulaisella todetaan luukato tai röntgenkuvassa on epäily luukadosta.

Jos jollekin tulee murtuma, sen arvioiminen pienen trauman aiheuttamaksi ei ole aina helppoa. Periaate on, että jos potilas saa pienienergisen (esim. vanha ihminen kaatuu) luunmurtuman, hänen luustonsa kunto tulee tarkistaa luuntiheysmittauksella, kun siihen kerran on mahdollisuus.

Vaikka kaikki suositukset eivät tuekaan vaihdevuosi-iässä tai pian sen jälkeen tehtävää mittausta, niin viimeaikaiset tutkimukset näyttävät sitä juuri erityisesti tukevan. Tanskalaisten juuri ilmestynyt laaja selvitys osoitti, että vaihdevuosivaiheessa saatu osteopeeninen löydös antaa vahvan ennusteen tilanteesta kymmenen vuoden kuluttua. 

Tässähän on mitä parhain ennaltaehkäisyn paikka. Jos taso on syystä tai toisesta jo niin huolestuttava, että luuston tukihoidot ovat perusteltuja, tutkimus on ollut aivan ratkaisevan tärkeä. Tietysti jos tutkimusta ei ole aikaisemmin tehty, se kannattaa toteuttaa missä iässä tahansa myöhemmin vaihdevuosivaiheen jälkeen.

Jos röntgentutkimuksessa tulee epäily osteoporoosista, kannattaa käydä mittauksessa, jolla selvitetään todellinen tilanne. Pelkkään röntgentutkimukseen luottaminen antaa väärän tuloksen lähes puolessa tapauksista.

Yleisohjeena on, että kannattaa tutkia jos asia tulee esille ja tilanne vähänkin epäilyttää. Käytössä on laadukkaita riskikartoitustaulukoita, joiden avulla voi haarukoida omaa tilannettaan.

Tutustu myös:

Printtaa tästä lista luukatoa aiheuttavista sairauksista ja lääkeaineista

Kommentoi »