Kauneus & Terveys

Opas: Näin ostat takin talviliikuntaan

Opas: Näin ostat takin talviliikuntaan

Minkälainen kuoritakki ja välikerros lämmittävät ja suojaavat parhaiten ulkona treenaavaa ja liikkuvaa? Tarkista tästä!
Teksti Anna Kauhala
Kuvat iStock
Mainos

Välikerroksen tehtävä on lämmittää. Kuoritakki suojaa sateelta ja viimalta. Täysin vedenpitävä kuorikerros ei hengitä tarpeeksi hikiliikuntaan, ja hikiliikuntaan sopiva takki taas ei koskaan ole täysin vedenpitävä. Kerrokset valitaankin lajin intensiteetin ja olosuhteiden mukaan. 

Muista nämä takkiostoksilla:

1. Valitse kerrokset lajin ja sään mukaan. Kovatehoiseen hiihtoon tarvitaan hengittävä kuoritakki ja kosteutta siirtävä välikerros. Talviretkeilijä pysyy lämpimänä kovassakin pakkasessa kevytuntuvatakissa ja veden- ja tuulenpitävässä kuorikerroksessa.

2. Varaudu kelin muutoksiin. Ota pidemmille lenkeille reppu ja lisäkerros.

3. Oikein kylmään ilmaan kannattaa pukea aluskerros, fleece, untuva- tai vanutakki ja tuulen- ja veden­pitävä kuoritakki.

4. Liikkuessa tulee lämmin. Lähde ulkoilemaan sellaisissa vaatteissa, että ensin on hieman vilu.

Lue myös: 5 vinkkiä aktiivisuusrannekkeen ostoon

Erota fleece, vanu ja untuva

Fleece on lämmin materiaali, joka imee kosteutta itseensä aluskerroksesta eli pois iholta. Se on helppohoitoinen ja villaa kevyempi. Fleecen huono puoli on se, että se voi olla hintava. Fleeceissä on myös isoja eroja. Huonolaatuinen on tiivistä ja nyppyyntyy herkästi eikä enää lämmitä. Hyvä fleece tuntuu kuohkealta sekä kimmoisalta ja palautuu muotoonsa.

Vanua käytetään kevytvanutakeissa. Se on kevyt ja lämmin materiaali ja untuvaa edullisempi. Se myös kestää kosteutta untuvaa paremmin ja kuivuu sitä nopeammin. Märkänä vanu ei lämmitä. Se ei myöskään ole yhtä lämmin kuin untuva.

Untuva on kaikkein lämpimin välikerrosmateriaali. Se on kevyt ja pakkautuu pieneen tilaan. Untuva kerää kuitenkin kosteutta eli se ei sovi hikiliikuntaan. Märkänä se ei lämmitä. Untuva kuivuu hitaasti, ja se on kallista. Osa untuvasta nypitään elävistä linnuista. Silloin se on epäeettinen valinta. 

Lue myös: Näin yhdistät sporttimuotia arkeen

Löydä sopiva kuoritakki lajiisi

Hiihtoon ja muuhun hikiliikuntaan sopii 1-kerrostakki. Se hengittää hyvin eli siirtää hien pois. Se on kevyt ja edullinen muihin kuoritakkeihin verrattuna. 1-kerrostakki suojaa kosteudelta, mutta ei ole täysin vedenpitävä.

Rinnelajeihin ja ulkoiluun kannattaa valita 2-kerrostakki. Se on täysin veden- sekä tuulenpitävä ja mukava päällä. Se sopii kylmiin oloihin, muttei hengitä tarpeeksi hyvin hikiliikuntaan. 2-kerrostakki voi olla hintava.

Vuorikiipeilyyn, eräretkille ja vapaalaskuun tarvitaan 3-kerrostakki. Kylmiin ja äärimmäisiin oloihin suunniteltu takki kestää rankkaa kulutusta ja on paras valinta, jos yhdellä takilla pitää pärjätä ympäri vuoden. Hikiliikuntaan takki ei sovi, ja sen kangas voi olla alkuun melko jäykkä. 3-kerrostakki on kallis. 

Ymmärrä materiaaleja

Monet kuoritakkien ja välikerrosten valmistajat käyttävät omia materiaalejaan, joiden tuotenimet merkitään näkyvästi vaatteen tietoihin. Jos tuotenimi hämmentää, kurkkaa pesulappua. Sieltä löytyy tuttuja kuituja:

Polyesteri hengittää ja siirtää kosteutta. Siksi se sopii hikiliikuntaan. Sitä käytetään fleeceissä ja kuoritakkien uloimmissa kerroksissa sekä vuorikankaissa.

Polyamidi eli nailon on kevyt ja liukas kuitu, joka pitää jonkin verran vettä ja tuulta. Käytetään toppa­takkien uloimmassa kerroksessa.

Kalvo pitää veden ja tuulen vaatteen ulkopuolella. Se hengittää jonkin verran. 

Lue myös: Kuinka usein treenivaatteet pitää pestä?

Tunne talvitakkien termit

Älä masennu kuoritakkien ja välikerrosten oudoista termeistä ja kirjainlyhenteistä – tätä ne tarkoittavat.

DWR eli Durable Water Resistant tarkoittaa, että vaatteen pinta on käsitelty vettä hylkiväksi. Pinnoite kuluu, joten se kannattaa uusia kyllästeaineella 5–10 pesun välein.

Softshell joustaa ja hengittää hyvin sekä suojaa tuulelta ja kosteudelta. Se ei ole täysin vedenpitävä.

Primaloft on tuotemerkki. Lämmintä täytemateriaalia käytetään vanutakeissa.

Goretex ja Sympatex ovat tunnettuja kalvomerkkejä.

Bluesign on sertifikaatti, joka takaa vaatteen vastuullisuuden.

RDS eli Responsible Down Standard on sertifikaatti, joka kertoo, että untuva on saatu kuolleista, usein ruoaksi teurastetuista linnuista. Merkkiä käyttävät esimerkiksi Haglöfs, Helly Hansen, Patagonia ja The North Face.

Lue myös: Näin valitset oikeat treenivaatteet

Asiantuntijat key account manager Mikko Nurmela / Helly Hansen ja area manager Jussi Tuominen / Haglöfs

Lue myös:

Venyttely-tietopaketti

Lankuta keskivartalo tiukaksi: katso video!

Tämä tehokas pepputreeni toimii: hyvä pylly 8 viikossa!

Julkaistu: 16.12.2016