Apu Terveys

Toiveena terveemmät verisuonet ja kirkkaampi muisti? Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, miten varmistat tärkeiden rasvahappojen saannin

Toiveena terveemmät verisuonet ja kirkkaampi muisti? Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, miten varmistat tärkeiden rasvahappojen saannin
Omega-3-rasvahappojen nimiin vannovat niin lääkärit, ravitsemustieteilijät kuin lisäravinnekauppiaat. Kannattaako omegat napsia ruoasta vai purkista? Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen vastaa.
Julkaistu 7.1.2021

Omega-3-rasvahappojen erinomaisuutta korostavat lähes kaikki tahot: paitsi lisäravinnekauppiaat myös lääkärit ja ravitsemustieteilijät. Kerrankin jostain ravitsemusasiasta vallitsee yksimielisyys.

Omegat ovat kaikkien listalla ”hyviksiä”. Silti erityisesti kalaöljypillereiden tarpeellisuudesta on paljon ristiriitaisia näkemyksiä.

Omega-3-rasvahappojen saanti ruokavaliosta ennustaa väestötasolla hyvää verisuoniterveyttä ja parempia muistitoimintoja ikääntyessä. Tästä on massiivinen tutkimusnäyttö. Siksi pari vuosikymmentä sitten ryhdyttiin valtaviin pilleritutkimuksiin, joissa syötiin tyypillisesti 2–4 omegapilleriä päivässä.

Tutkimuksia on tehty sydänsairailla, muistiongelmaisilla, reumaatikoilla ja terveillä useissa maissa. Niiden keskeinen anti on, että pillereinä otettu kalaöljy ei estä merkittävästi sydänsairauksia tai aivoinfarkteja eikä juurikaan virkistä muistia.

Joissakin tutkimuksissa pientä suojavaikutusta on havaittu, jos omega-3-rasvahappojen saanti on ollut alun perin vähäistä. Reumaatikoilla omegat ovat vähentäneet hiukan kipulääkkeen tarvetta ja aamujäykkyyttä. Ihmevaikutukset ovat kuitenkin kaukana.

Toisaalta mitään vakavia haittoja ei ole tullut esiin. Tämä on erityisen tärkeää siksi, että omega-3-rasvahapot nostavat ihan hitusen LDL-kolesterolia eli pahaa kolesterolia. Kalaöljy saattaa myös lisätä hiukan verenvuototaipumusta, joten pillereiden syönti pitäisi lopettaa kaksi viikkoa ennen leikkausta.

Muutamissa laajoissa satunnaistetuissa ravitsemustutkimuksissa ruokavaliolla on todella voitu estää sydän- ja verisuonitauteja. Näihin tutkimuksiin kuului ruokavalioneuvontaa, ja omega-3-rasvahappojen runsas saanti turvattiin kalalla, margariinilla, saksanpähkinöillä tai kasviöljyllä. Pillereitä ei käytetty. Sydän- ja verisuonisairauksien riski väheni 30 prosenttia muutaman vuoden seurannassa.

Ravitsemusneuvot olivat hyvin samanlaisia kuin ravitsemussuosituksissa nykyään: lisää vihanneksia, kasviksia ja täysjyvä­viljaa sekä vähemmän punaista ja prosessoitua lihaa.

Kaikki tutkimusnäyttö viittaakin vahvasti siihen, että omega-3-rasvahappoja kannattaa saada ennen muuta ruoasta. Tämä onnistuu, kun syö rasvaista kalaa pari kertaa viikossa ja saksanpähkinöitä pari ruokalusikallista päivässä sekä valitsee rypsi- tai camelinaöljyä ruoan­laittoon ja levitteeksi rypsiöljypohjaista levitettä. Myös pellavaöljy on vaihtoehto.

Sen sijaan netissä paljon kehutut kookosöljy ja avokado(öljy) eivät sisällä omega-3-rasvahappoja, eikä niiden varaan voi laskea mitään. Myös muutoin todella terveellinen oliiviöljy on kehno omega-3-rasvahappojen lähde.

Omega-pillereitä sydän- ja verisuoniterveyden vuoksi tarvitsevat lähinnä ne, jotka eivät syö riittävästi kalaa eivätkä käytä margariinia, saksanpähkinöitä tai rypsi-, rapsi-, camelina- tai pellavaöljyä päivittäin. Nauti omegat ensisijaisesti lautaseltasi. 

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti, FT, MBA.

Kommentoi »