Terve.fi

Omahoito-ohje atoopikolle


Atooppinen ihottuma on erityisesti lapsilla ja nuorilla esiintyvä iho-/allergiasairaus. Tyypillisimpiä oireita ovat ihon kutina ja kuivuus. Iho kuivuu usein kauttaaltaan, lievimmillään paikallisesti esim.

kämmenistä, suun tai silmien ympäriltä. Pahimmillaan iho voi olla tulehtunut, rikkinäinen sekä erittäin kutiava. Oireet usein pahenevat talvella. Taipumus atooppiseen ihottumaan on perinnöllinen.

Omahoito

1. Ärsyttävien tekijöiden välttäminen

Atoopikot reagoivat useisiin eri tekijöihin ihollaan:

  • Fysikaaliset tekijät: äkilliset lämpötilan muutokset, hikoileminen, liiallinen peseytyminen
  • Kemialliset tekijät: kemialliset aineet, kosmetiikka, voimakkaat ja/tai hajustetut pesuaineet, keinokuidut, villa
  • Kosketusallergia: atoopikoille voi kehittyä kosketusallergiaa esim. nikkelille tai ihon hoitotuotteille. Mikäli iholla olevat korut, kosmetiikka- tai muut ihon hoitotuotteet selvästi ärsyttävät, näiden käyttöä vältettävä tai vaihdettava tuotteet toisiksi
  • Ilmassa olevat allergeenit: kodin pölysaneeraus, kotieläimet
  • Ruoka-aineet: mm suklaa, kaakao, sitrushedelmät ja mansikka voivat pahentaa ihottumaa; atoopikoilla voi olla myös ruoka-allergioita, kuten muna-, pähkinä, kala-, soija-, tai maitoallergiaa
  • Liiallinen iho peseminen: käytä pesuun vain mietoa pesunestettä, pesuvoiteita tai vesipitoista perusvoidetta. Pese tai sauno kohtuudella. Käytä rasvaista perusvoidetta pesujen jälkeen.
  • Stressi usein pahentaa oireilua

2. Perusvoiteet

Oleellista hoidossa on jatkuva ja huolellinen ihon rasvaus. Yleensä ottaen rikkonaiselle ja vetistävälle ihottumalle soveltuvat juoksevammat voiteet, kuivalle ja hilseilevälle ihottumalle paksummat ja rasvaisemmat voiteet. Jatkuvassa käytössä saattaa perusvoiteita käytettäessä esiintyä niin sanottua hoitoväsyilmiötä: aiemmin hyvin iholle sopinut voide alkaa menettää tehoaan tai jopa ärsyttää joidenkin viikkojen tai kuukausien kuluessa. Tällöin voide vaihdetaan johonkin toiseen valmisteeseen joksikin aikaa. Perusvoiteen teho palautuu nopeasti kun sitä ei käytä, jolloin käyttämällä kahta tai kolmea eri perusvoidetta ja näitä kierrättämällä saadaan koko ajan hyvä teho. Myös apteekissa osataan neuvoa perusvoiteiden valinnassa.

3. Kortisonivoiteet

Kortisonivoiteita käytetään silloin kun tauti on päässyt pahenemaan perushoidosta ja voiteista huolimatta. Kortisonivoiteita on useita eri voimakkuuksia.

Näistä miedoimmat I-ryhmän kortisonivoiteet ovat käsikauppavalmisteita eli niitä voi ostaa ilman reseptiä. I-ryhmän kortisonivoiteet soveltuvat lasten atooppisen ihottuman hoitoon vartalon ja raajojen alueella, sekä aikuisilla lievien ihottumien hoitoon. Kortisonivoidetta käytetään viikosta muutamaan viikkoon, jonka jälkeen siirrytään perusvoiteen käyttöön. Kortisonivoiteita käytetään alkuun tiheämmin, 1-2x/pv, jatkossa voidaan harventaa ja samanaikaisesti lisätä tarvittaessa perusvoiteiden käyttöä. Pitkäkestoisen säännöllisen kortisonivoiteiden käytön jälkeen tulisi voida pitää taukoakin, sillä runsas ja jatkuva kortisonivoitelu voi ohentaa ihoa.

Mikäli ihottuma on kasvoissa tai muualla ohuella ihoalueella kannattaa neuvotella oman lääkärin kanssa hoitosuunnitelmasta. Mikäli ihottuma ei parane perus ja kortisonivoiteella, pitää käydä oman lääkärin vastaanotolla. Tällöin on mahdollisuus saada tehokkaampia hoitoja.

4. Takrolimuusi- ja pimekrolimuusivoiteet

Takrolimuusi ja pimekrolimuusi ovat atooppisen ihottuman hoidossa käytettäviä kortisonittomia hoitovaihtoehtoja, joiden käyttöön liittyvät omat erityispiirteensä ja joita siksi määrätään yleensä vain ihotautilääkärin tai lastenlääkärin toimesta. Ne ovat kalliita ja niihin voi saada Kelan peruskorvauksen ainoastaan erikoislääkärin erillisellä lausunnolla. Niiden teho on usein erittäin hyvä etenkin kasvojen alueen ihottumissa.

5. Kutinan hoitaminen

Kutinaan löytyy kohtalaisen hyvät lääkkeet. Joskus tapaa potilaita, jotka ovat hoitaneet kutinaoireita toistuvilla suihkussa tai kylvyssä käynneillä. Toistuva ihon kastelu kuitenkin poistaa ihon pinnalla olevan rasvakerroksen ja johtaa kutinaoireen pahenemiseen ja entistä hankalampaan tilanteeseen. Käsikauppavalmisteissa on muutamia antihistamiinivalmisteita, joilla kutinaa voi yrittää hoitaa. Suuremmat pakettikoot ja osa tehokkaammista lääkkeistä ovat kuitenkin reseptivalmisteita.

6. Ihon bakteeritulehdusten hoitaminen

Atoopikolla tiedetään olevan ihon poikkeava bakteerikasvusto verrattuna terveeseen väestöön. Joskus tämä bakteerikasvusto voi aiheuttaa oireilun pahenemista ja etenkin hankalissa ihottumissa paikallisia tulehduksia. Oireena voi esiintyä vetistämistä, ihottuman pahentumista ja karstoittumista. Lieviä paikallisia tulehduksia voi hoitaa käsikaupasta saatavilla antisepti/antibiootti-kortisoniyhdistelmävoiteilla. Laajempialaisia ongelmia kannattaa käydä näyttämässä omalle lääkärille. 

Milloin lääkäriin?

Mikäli atooppisen ihottuman hoito ei onnistu kotikonstein ja oireet vain pahenevat tai iho on voimakkaan kutiava, tulehtunut tai rikkinäinen, kannattaa ehdottomasti kääntyä lääkärin puoleen. Omalla lääkärillä on mahdollisuus määrätä muitakin kuin yllämainittuja hoitoja ja/tai tehdä lähete ihotautilääkärille. Hankalammissa tapauksissa yleensä kokeiltu ja usein tehokas hoitokeino on valohoito. Auringonvalo on usein atoopikon iholle hyväksi, ja jos kesäaurinko on selvästi rauhoittanut ihottumaa, hyötyä voi olla myös pimeään vuodenaikaan tehdyistä aurinkomatkoista. Matkan tulisi kuitenkin kestää mielellään yli 2 viikkoa, jotta siitä ehtisi varsinaisesti hyötymään.

Julkaistu: 11.3.2010