Terve.fi

Omahoito

Omahoito

Vaikka silmänpohjan ikärappeumaa ei voida parantaa, sen varhainen toteaminen on tärkeää, jotta voitaisiin ehkäistä verkkokalvon lisävauriot. Tästä syystä on elintärkeää, että ikääntyneet henkilöt käyvät säännöllisesti silmätarkastuksissa ja hakeutuvat silmälääkärin vastaanotolle heti huomattuaan silmissään tai näössään muutoksia. Kaikki silmänpohjan ikärappeuman kostean muodon hoidot toimivat parhaiten taudin varhaisvaiheessa, joten silmälääkäriin on otettava heti yhteyttä, mikäli oireita ilmenee.
Mainos

Kotiseuranta

Silmänpohjan ikärappeumaan jo sairastuneet potilaat voivat seurata tilaansa testaamalla näköään Amslerin ruudukon avulla. Ruudukko kannattaa kiinnittää jääkaapin oveen tai johonkin muuhun sopivaan paikkaan. Testaamalla itse rutiininomaisesti näkönsä kuivasta muodosta kärsivä potilas voi huomata kosteasta muodosta varoittavia merkkejä. Laserhoitoa saaneet potilaat voivat puolestaan havaita uudissuonten tihkumisen tai vuodon uusiutumisen.

Jos on jo menettänyt osan näöstään silmänpohjan ikärappeuman takia, erilaisten apuvälineiden avulla voi saada jäljelle jääneestä näöstään eniten irti (katso ”Eläminen näkövamman kanssa”). Heikon näön asiantuntijat voivat määrätä potilaalle asiaankuuluvia apuvälineitä ja neuvoa häntä ottamaan yhteyttä tahoihin, jotka tarjoavat näkövammaisille tukea ja apua.

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Julkaistu: 27.11.2008