Terveys

Oletko sinäkin kiireinen äiti?

Äideille tyypillinen ongelma: aikaa ei ole tarpeeksi, jotta saisi kaikki hommat tehdyksi. Lue kiireisen äidin vinkit ja organisoi rutiinit uudelleen.

Teksti Mari Kataja
7.4.2008 Terve.fi

Pyykkiä, silitettävää, siivouspäivä, ruoanlaitto, kaupassakäynti, lasten kerhopäivä, kummilapsen synttärit... Kuulostaako tutulta? Onko sinustakin nukkuminen hukkaan heitettyä aikaa? Kaataako sairastuminen kaikki aikataulut?

Äideillä tuntuu kaikkialla olevan sama ongelma: aikaa ei ole tarpeeksi, tai ainakaan koskaan liikaa, saada kaikki hommat tehdyksi nopeasti ja hyvin.

Lue seuraavat kiireisen äidin vinkit, organisoi rutiinit uudelleen ja tingit aikaa arkiaskareista myös perheelle ja rentoutumiselle!

20 vinkkiä helpottamaan kiireistä lapsiperheen arkea 

1. Paikat tiptop!

Kiireessä elämistä helpottaa jo se, että asiat ja tavarat ovat järjestyksessä ja löytyvät sieltä, mistä niitä ensimmäisenä etsii. Hyödynnä korit, lehtikotelot, kynäpurkit ja kansiot! Lastenhuoneessa voitte yhdessä lasten kanssa päättää säilytyspaikan kullekin tavaralle ja näin lapsetkin oppivat laittamaan tavarat oikeille paikoilleen.

2. Järjestä

eteiseen jokaiselle lapselle oma kori, josta löytyy hänen lapaset, sukat, pipot jne. Perheen pienimmätkin oppivat pian ulos lähtiessä hakemaan vaatteensa omasta korista ja ulkoa tullessa laittamaan ne sinne sen sijaan, että sinä joutuisit noukkimaan lattialta vaatemyttyjä.

3. Kynä käteen!

Tee lista kiireellisistä ja vähemmän kiireellisistä asioista! Kiireen tuntua saa vähemmäksi, kun muistilappu muistaa puolestasi ja askareen suoritettuasi voit konkreettisesti vetää ruksit asian yli.

4. Hyvissä ajoin!

Laita lastenvaatteet jo illalla valmiiksi aamua odottamaan, ettei niitä tarvitse aamukiireessä etsiä kaapin perältä. Anna lapsen olla mukana valitsemassa seuraavan päivän vaatetta, jos aamulla voi vastassa olla kiukutteleva lapsi, joka ei juuri tänään haluakaan punaista kukkapaitaa päällensä.

5. Aamupala valmiina

Aamukiirettä voit vähentää tekemällä aamiaisvoileivät ja pilkkomalla hedelmät jo illalla valmiiksi.

6. Herätys!

Laita kello soimaan aamulla 15 minuuttia aiemmin. Vältyt pahimmalta hopulta eikä 15 minuuttia vähemmän untakaan ole kovin ratkaiseva määrä.

7. Valmista purtavaa!

Laita jääkaapin alaosaan valmiiksi välipala-ainesta, kuten viipaloitua porkkanaa ja omenalohkoja, joita lapset voivat omin avuin ottaa välipala-aikaan.

8. Menu valmiina

Tee neljän viikon vaihtuvat ruokalistat. Voit ottaa mallia koulujen/päiväkotien monipuolisista ruokalistoista.

9. Reseptit järjestykseen

Kerää helpot perheruokareseptit kansioon, josta niitä on helppo kauppalistaa tehdessä selailla.

10. Kauppaan kerran viikossa

Tee kerran viikossa isot kauppaostokset, jottei joka päivä tarvitse vaivautua kauppaan hakemaan unohtuneita tarvikkeita. Suunnittele ostoslista huolellisesti!

11. Ruokaa tuplasti

Kokkaa ruokaa aina tupla-annos ja laita puolet ruoasta pakasteeseen, josta se on kätevä ottaa sulamaan kiireisempänä päivänä. 

12. Älä stressaa

vaikka aina ei olisikaan aikaa tarjota kotiruokaa. Puolivalmiista ruoastakin saa tuoreilla tomaateilla, kurkulla tai porkkanaraasteella maistuvaa ja terveellisempää.

13. Pyykkihuolto toimimaan

Järjestä likapyykeille useampi kori, joihin jokainen voi lajitella pyykkinsä jo pesuun niitä viedessä. Näin saat näppärästi yhdestä läjästä kaikki tummat/vaaleat pyykit pesuun ja säästät aikaa lajittelussa.

14. Silitystä helpompaa

Voit jättää vaatteiden silityksen väliin, kun laitat pyykit kuivumaan heti pesuohjelman päätyttyä, oikaiset vaatteet narulle laittaessasi ja asettelet ne kuivumaan siististi. Kuivat pyykit kannattaa jo narulta ottaessa laskostella tai ainakin laittaa ne kasaan rypistämättä niitä.

15. Siivous sujuu yhdessä

Älä ole ainut, joka siivoaa pöydän ruokailun jälkeen ja laittaa astiat pesuun. Lapset voi ottaa touhuun mukaan ja heiltäkin sujuu pöydän pyyhkiminen, roskien vienti ja astioiden kerääminen. Imuri on usein lapsista viehättävä kapine ja siinä välissä, kun itse pyyhit pölyjä, voit antaa lapsesi imuroida lyhyellä varrella ja kevyellä teholla vaikka sohvan pullanmuruista.

16. Vaihtokauppa?

Jos naapurissa on lapsiperhe, onnistuisiko kerran viikossa viedä lapset pariksi tunniksi heille leikkimään, jotta saat tehtyä kerralla kunnon siivouksen rauhassa. Homma tietysti toimii myös päinvastoin!

17. Shoppaile etukäteen

Osta alennusmyynneistä ylimääräisiä leluja tai lastenkirjoja ja piilota ne kotona kaappiin. Sieltä voit valita sopivan lahjan kummilapselle tai lapsen kaverin synttäreille ja säästyt kauppareissulta kiireen keskellä.

18. Etkö ehdi shoppailemaan?

Onneksi internetistä löytyy valtavat valikoimat verkkokauppoja odottamassa juuri sinua. Verkkokaupoista saa tilattua tarvikkeet Peter Pan -synttäreille, pikkuleipämuotteja eläintarhateemalla, Zorro-asun perheen lemmikille sekä jopa 20 kilon riisisäkkejä, jos perheeseenne kuuluu useampia syöjiä.

19. TV kiinni!

Merkitse ylös välttämättömät tv-ohjelmat, joita haluat nähdä ja pidä televisio muutoin kiinni. Usein televisiota saattaa jäädä tuijottamaan, vaikka sillä ei olisi mitään annettavaakaan. Tee samat nettisurffailulle, jonne äkkiä häviää tunti jos toinenkin päämäärättömänä sivuja selaten.

20. Huolehdi hyvinvoinnistasi!

Se antaa sinulle voimavaroja jaksaa kiireen keskellä, jotta hommat eivät leviä kokonaan käsiin. Kiire kun tuskin koskaan kokonaan katoaa.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi