Terve.fi

Oikea elämänasenne laskee sairastumisriskiä ja tuo lisävuosia

Oikea elämänasenne laskee sairastumisriskiä ja tuo lisävuosia
Elämäänsä tyytyväiset, toiveikkaat ja päämäärähakuiset vanhukset säästyvät Alzheimerin taudilta muita todennäköisemmin.
Julkaistu: 11.3.2010

Viime vuosina useat tutkimukset ovat viitanneet psykologisten ominaisuuksien liittyvän dementian kehittymiseen. Alzheimerin tauti iskee harvemmin mm. henkilöihin, jotka ovat ulospäinsuuntautuneita, sosiaalisesti aktiivisia ja tunnollisia. Neuroottisten, alakuloisten, yksinäisten ja eristäytyvien riski on puolestaan suurentunut.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa 900 keskimäärin kahdeksankymppisen miehen ja naisen mielentoimintoja mitattiin vuosittain seitsemän vuoden ajan. Elämän mielekkyydestä ja elämänasenteita kyseltiin seurannan alussa.

Seurannan aikana Alzheimerin tauti todettiin 16 % osallistujista, mutta tapauksia oli puolet vähemmän henkilöillä, jotka kokivat elämänsä mielekkääksi. Heillä todettiin vähemmän myös dementiaa lievempää muistin ja muiden mielentoimintojen heikentymistä.

Yhteydet eivät selittyneet osallistujien demografisilla eroilla, mahdollisella masentuneisuudella, neuroottisuudella, sosiaalisella aktiivisuudella tai pitkäaikaisilla sairauksilla, jotka kaikki voivat altistaa dementialle.

Mielekäs elämä ja valoisa elämänasenne on yhdistetty moniin suotuisiin terveysvaikutuksiin, mm. vähäiseen stressiin ja sydäntautiriskiin, jotka voisivat selittää nyt havaitut dementiayhteydet. Havainnot voi silti selittää moni muukin seikka, joita tässä tutkimuksessa ei huomioitu, tutkijat varoittavat.

Tulokset julkaisi Archives of General Psychiatry -lehti.

Uutispalvelu Duodecim 2010

Lähde: Archives of General Psychiatry 2010;67:304-310

Kommentoi »