Terve.fi

Nuorilla syöpä todetaan usein verrattain myöhään

Nuorilla syöpä todetaan usein verrattain myöhään

Nuorilla voi usein kulua pitkäkin aika syövän oireiden alkamisesta siihen, kun syöpä viimein todetaan. Lue lisää.
Mainos

Iso-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan nuorilla voi usein kulua pitkäkin aika syövän oireiden alkamisesta siihen, kun syöpä viimein todetaan. Tutkimuksessa löydettiin myös alaryhmiä, joilla diagnoosiin kuluu muita pidempi aika.

Tutkimuksessa analysoitiin BRIGHTLIGHT-tutkimuksen aineistoa. Aineisto kattaa 1114 henkilöä, joista 830 on haastateltu kasvokkain. Tutkimuksessa mukana olevat henkilöt ovat 12 – 24 -vuotiaita, ja heillä oli todettu syöpä keskimäärin noin 6 kuukautta ennen tutkimukseen osallistumista. Aineisto on kerätty ympäri Englantia vuosina 2012 – 2015.

Tutkimukseen osallistuneista 27 prosenttia oli odottanut yli kuukauden ennen kuin oli mennyt yleislääkärin vastaanotolle tai ensiapuun. Yleislääkärille menneistä noin 35 prosenttia oli käynyt vastaanotolla kolme kertaa tai useammin ennen kuin heidät oli ohjattu syöpälääkärille.

Mediaaniaika syöpäoireiden alkamisen ja diagnoosin välillä oli 62 päivää. Naiset kävivät lääkärissä miehiä todennäköisemmin yli kolme kertaa ennen kuin heille tehtiin syöpädiagnoosi. Naisilla myös oireiden alkamisen ja diagnoosin välinen aika oli keskimäärin 24 päivää pidempi kuin miehillä.

Lymfoomaa ja luusyöpää sairastavat potilaat joutuivat käymään muita todennäköisemmin kolme kertaa tai useammin lääkärissä ennen diagnoosin tekemistä. Melanoomaa sairastavilla tämä oli sen sijaan vähiten todennäköistä.

Luusyöpiä sairastavat potilaat joutuivat odottamaan diagnoosia keskimäärin jopa 51 päivää kauemmin kuin lymfoomaa sairastavat. Leukemiapotilaat taas saivat diagnoosin keskimäärin 33 päivää lymfoomapotilaita nopeammin.

Lähde: Lancet 2018

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Nainen, älä sivuuta näitä oireita! 10 merkkiä mahdollisesta syövästä

Julkaistu: 2.3.2018