Terve.fi

Nivelside- ja nivelvammat

2

Tietoa nivelside- ja nivelvammoista. Nilkan nivelsiteet ovat melko heikkoja, kun taas polvessa nivelsiteet ovat vahvoja. Lue lisää nivelsiteistä.
Teksti Toimitus

Nivelsidevammat

Nivelsiteet ovat niveltä ympäröivän nivelkapselin vahvikkeita, jotka tukevat niveltä ja estävät nivelen vääntymisen virheasentoihin. Polvessa on hyvin vahvat nivelsiteet, nilkassa nivelsiteet ovat suhteellisen heikot.

Nilkan nivelsiteiden vammat

Tavallisin nivelsidevamma lienee nilkan nyrjähtäminen. Suurin osa nilkan nyrjähdysvammoista on lieviä eikä lääkärissä käynti ole välttämätöntä, jos kipu on hallittavissa ja jalka on parin päivän kuluttua lähes oireeton voi huoletta aloittaa liikunnan. Lääkärille on syytä hakeutua jos jalalle ei voi varata, jalka on erityisen turvoksissa, tai jos jalka ei toivu selvästi päivän kahden kuluessa. Kolmen K:n hoito pätee myös nilkkavammoissa. Nilkan nyrjähdysvammat paranevat noin 3-6:ssa viikossa. Nilkkatukia käytetään tukemaan niveltä, nivelsiteet paranevat arpeutumalla ja tuki ohjaa nivelsiteen parantumaan oikean mittaiseksi eikä nilkkaan jää löysyyttä.

Murtumat nyrjähdysvamman yhteydessä voidaan poissulkea röntgenkuvauksella, kokenut lääkäri pystyy määrittämään kuvauksen tarpeen käyttämällä ns. Ottawan säännöstöä.

Jänteet voivat mennä sijoiltaan nilkan nyrjähdyksessä, tällöin lääkärin hoito on välttämätöntä.

Fysioterapiaa käytetään tukemaan nivelside vamman paranemista varsin usein. Nilkka voi jäädä turvonneeksi ja löysäntuntoiseksi, jos lihastoiminta ei palaudu vamman jälkeen.

Nilkan rakenne altistaa nyrjähdysvammoille, ns korkeaholvinen jalka nyrjähtää helpommin kuin lattajalka. Vamman ensihoidon jälkeen kokenut lääkäri arvioi jatkohoidon tarpeen, erityisesti toistuvissa nyrjähtely tapauksissa.

leikkaushoito käytetään nilkan vammoissa harvakseltaan, turpoileva nivel voidaan joutua tähystämään, sijoiltaan menneet jänteen kiinnittämään paikoilleen, mutta ns nivelsiteiden kiristysleikkauksia ei juurikaan nykyään tehdä.

Polven nivelsiteiden vammat

Polven nivelsiteiden vammat ovat myös yleisiä. Vamma vaatii sattuakseen suuremman vammaenergian kuin nilkan venähtäminen ja siten vammat ovat yleensä vakavampia kuin nilkan vammat. Yleensä polven näyttö lääkärille on tarpeen venähdysvamman jälkeen. Magneettikuvausta käytetään usein vamman arvioimiseen. Sisäsivusiteen venähdykset hoituvat usein ilman leikkausta fysioterapialla ja joskus polvituella. Ristisiteiden revähdykset leikataan liikkuvilta ihmisiltä lähes aina.

Polvilumpion sijoiltaan meno hoidetaan alkuun ilman leikkausta ja jos ongelmaksi jää toistuvat sijoiltaanmenot, voidaan joutua turvautumaan leikkaukseen, fysioterapian jälkeen.

Nivelvammat

Nivelvammat sisältävät nivelruston vauriot ja nivelen sijoiltaan menot. Rustovauriot ovat tavallisia, polvissa. Olkanivel lienee elimistön tavallisin sijoiltaan mennyt nivel. Polven tai lonkan sijoiltaan meno on harvinaista ja vaatii suuren vammaenergian tai proteesin lonkassa.

Polven rustovaurio syntyy ns. aksiaalisen voiman kohdistuessa polviniveleen; nivelpinnat iskeytyvät yhteen ja väliin jäävä rusto vaurioituu. Polvi usein turpoaa heti ja punktiossa nivelestä voi löytyä verta. Usein rustovauriot hoidetaan ilman leikkausta, mutta vakavammat vammat voivat vaatia tähystysleikkauksen. Turvonneen polvinivelen hoito kuuluu asiantuntijalle.

Olkanivelen sijoiltaan meno voi aiheuttaa pysyvän löysyyden olkapäähän. Ensisijaisesti kaikki sijoiltaan menot hoidetaan alkuun ilman leikkausta, leikkausarvio tehdään noin 1,5 kuukauden kuluttua magneettikuvien jälkeen. Kättä ei nykytiedon mukaan tule sitoa vartaloon kuudeksi viikoksi, kuten aikaisemmin tehtiin. Olkapään sijoiltaan menon jälkeen olisi syytä vierailla ortopedin pakeilla.

Polven sijoiltaan meno on harvinainen vamma, sitä tavataan esim. autokolarien tai muiden vastaavien tapaturmien yhteydessä, tosin vamma on mahdollinen myös jalkapallossa, judossa ynnä muussa kontaktiurheilussa. Hoito on aina leikkaushoito.

Julkaistu: 13.8.2009