Voi hyvin

Nina Taponen selätti selkäkivut

Nina Taponen selätti selkäkivut
Pilates oli parasta lääkettä Nina Taposen selkävaivoihin.
Kuvat Joonas Vuorinen

Pahimmillaan tuusulalainen Nina Taponen nielaisi kymmenen erilaista lääketablettia päivässä. Kovin rohto oli nimeltään Tramal. Selkä­kipu ei hellittänyt silläkään, mutta puhe alkoi sammaltaa. Lääkärit olivat kirjoittaneet pillerireseptin toisensa perään. Potilaan kipuihin määrättiin särkylääkkeiden lisäksi vielä masennuslääkkeitä.

Ninan selkävaivat alkoivat ennen perheen kaksosten syntymää. 32-vuotiaan äidin notkoselkään tuli pieni välilevynpullistuma. Kun tytöt syntyivät, vaivat pahenivat. Kaksosvauvojen ja kolmivuotiaan esikoistyttären hoito oli myrkkyä särkevälle selälle.

– Itkin lopulta puhelimessa, että tarvitsemme apua. En pääse ylös sängystä, en pysty hoitamaan vauvoja.

Puoliso ja lähipiiri auttoivat minkä ehtivät, mutta se ei riittänyt. Lopulta sosiaalitoimi otti äidin puhelut tosissaan, ja kodinhoitaja pelasti tilanteen.

Mutta kipu jatkui.

Välilevynpullistumia ei leikata heppoisin perustein. Kun Nina oli kärvistellyt kipulääkkeillä kahdeksan kuukautta, keho alkoi pettää.

– Suolisto pamahti. Kun söin jotain, se tuli saman tien toisesta päästä ulos. Laihduin. Minulla todettiin keliakia ja kilpirauhasen liikatoiminta. Olin fyysisesti ja psyykkisesti huonossa kunnossa.

Selän leikkasi lopulta kokenut kirurgi. Ennen operaatiota otettiin uudet magneettikuvat. Kirurgi ei ollut urallaan vielä koskaan nähnyt yhtä suurta välilevyn­pullistumaa. Vaiva oli edennyt pahaksi.

– Mutta leikkaus onnistui täydellisesti. Kivut hävisivät kokonaan. Siitä alkoi uusi elämä. Päätin hoitaa itseni kuntoon.

Fysioterapeutti kannusti vahvistamaan koko kehoa, varsinkin syviä vatsa- ja selkä­lihaksia. Niinpä Nina asteli ensimmäiselle pilatestunnilleen.

– Tiesin heti, että jes! Tätä teen loppuelämäni. Pilateksessa pysähdytään oman itsen äärelle ja tehdään puhtaita liikkeitä keskittyneesti.

Nina kuntoutui ja kiinnostui vaihtoehtohoidoista. Hän kävi osteopaatilla ja kokeili homeopatiaa. Lasten kasvettua isommiksi Nina sai tarjoilijan töitä lentokentältä, mutta hartiat ja niska eivät pitäneet stressaavista ja raskaista päivistä. Täydet tarjottimet painoivat. Ninaa huimasi. Hermokipu väreili käsivarsissa. Magneettikuvissa näkyi kolme välilevynpullistumaa. Nyt ne olivat kaularangassa.

– Järkytyin, että taasko se alkaa.

Nina jäi 41-vuotiaana vuodeksi sairas­lomalle ja sitten määräaikaiselle sairas­eläkkeelle. Elämä piti laittaa taas uusiksi.

– Minulle tuli vahva intuitio, että tahdon pilatesohjaajaksi. Haluan auttaa itseäni ja muita. Päätin tehdä rakkaasta harrastuksesta itselleni ammatin.

Kutsumus oli onneksi väkevä, sillä Nina joutui kovaan kamppailuun eläkevakuutusyhtiön kanssa.

Pilateskoulutus maksoi 7 600 euroa. Vaikka Nina lähetti erikoislääkärien B-lausuntoja toisensa perään, vakuutusyhtiö ei taipunut.

Pilatesta pidettiin puuhasteluna, josta ei olisi ammatiksi.

Nina oli vaihtoehtoisella polullaan innostunut myös vetovoiman laista. Hän päätti kokeilla harjoituksia.

– Fiilistelin ajatuksella, miten vakuutusyhtiöstä soitetaan ja kerrotaan, että koulutus maksetaankin. Elin tunnetasolla todeksi toivomaani tulevaisuutta.

Ja niin soitto lopulta tuli. Hetken muisteleminen nostaa yhä kyyneleet silmiin.

– Aloin itkeä puhelimessa. Virkailija kyseli, olenko vielä siellä. Koulutus ja päivärahakin maksettiin.

Nina voi nykyään paremmin kuin koskaan ennen elämässään.

– Ruokavalio on myös mennyt ihan uusiksi. Olen paremmassa kunnossa kuin 20-vuotiaana. Rentoutuminen on superlääkettä. Ihmisten pitäisi olla paljon lempeämpiä ja armollisempia itseään kohtaan. Tätä asennetta haluan opettaa.♥

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 09/2014

Julkaistu: 8.12.2014
Kommentoi »